Наскільки треба скоротити чиновницький апарат в Україні?

10 Жов 2014

Зустріч Спільноти LvBS з Віктором Пинзеником та Ярославом Притулою відбулась 9 жовтня у Львівській бізнес-школі УКУ.

Експерти говорили про фінансову ситуацію в країні, можливості і наслідки децентралізації

Професор з кількісних методів для прийняття бізнес-рішень та економіки Ярослав Притула вважає, що  децентралізація  не є  панацеєю від економічного спаду, це процес на роки, а Україні потрібні швидкі рішення, наприклад, реформа держслужби: «За останні 10 років кількість чиновників в Україні зросла на 10%, в той час як держава перебувала у економічному спаді, а кількість населення зменшувалась».

Для порівняння викладач LvBS наводить приклад США, де кількість держслужбовців на тисячу жителів набагато менша. «Наприклад, там припадає 8,5 охоронців  на 1000 людей, а в Україні – 14. Медицина і соцстрахування в Україні – 27 людей, у США – 16. В Україні є 18 тис. водіїв, 10 тис. журналістів, вони отримують кошти з держбюджету. Нам треба скоротити приблизно мільйон держслужбовців, аби зрівняти ситуацію».

Коментуючи такий стан Віктор Пинзеник висловив думку, що на початку потрібно скорочувати не держслужбовців, а зайві функції, тоді зникне потреба у такій кількості людей. Він також додав: «Сьогодніша криза – це унікальний шанс для суспільства на перезавантаження, адже зараз є дуже великий запит на реформи». Тому політикам, на його думку, важливо не  бути популістами: «Нам потрібна чесна розмова».