Від керівної посади в банку до швейного виробництва: історія випускника KEMBA Юрія Самця

21 Чер 2017

Від заступника керівника банку – до засновника швейного виробництва! Випускники Key Executive MBA Львівської бізнес-школи УКУ (LvBS) – це люди, які мають власну історію в бізнесі, але при цьому готові переосмислювати свій досвід та вчитися впродовж життя. Яскравим прикладом є наш випускник Юрій Самець: завершивши навчання на програмі 2014 року та будучи заступником керівника міського відділення АТ «Ощадбанк» у Львові, за три роки Юрій повністю змінив сферу діяльності і заснував власне виробництво.

Що означає бути успішним, навіщо вчитися, якщо бізнес працює добре, як отримані знання ефективно застосовувати в щоденній практиці – Юрій Самець уже має відповіді на ці запитанні і розповів про це нам в інтерв’ю одразу після завершення навчання на програмі Key Executive MBA. Проте час приносить нові виклики, тож ми зустрілись з Юрієм знову, аби поговорити про те, як знання, здобуті в LvBS, стають у пригоді зараз.

Samec1

Невдовзі після навчання Ви вирішили відійти від банківської справи і заснували власне швейне виробництво. Що саме вас спонукало до такого кроку?
Ідея створення власного підприємства жила вже давно. Ще в студентські роки я відкрив перший магазин і почав займатись продажем сорочок. Основною моєю діяльністю була робота в банку, а у вихідні я зустрічався з постачальниками сорочок та займався бухгалтерією. Це було хобі. Серйозно про виробництво задумався під час навчання в бізнес-школі, до того ж було необхідно створити ідею проекту для захисту. Власне, це був проект створення виробництва та мережі роздрібних магазинів. Моя презентація так і починалася – зі слів: «У мене є ідея…».

Розкажіть більше про ваш бізнес? Зрештою, чому саме ця галузь?
Наше підприємство «Самбай» ми створили у січні 2015 року. Спочатку ним займалась здебільшого дружина. Це сімейний бізнес. Зараз дружина працює з клієнтами та керує самим виробництвом, а я займаюсь фінансами та маркетингом. Дуже важливо, щоб в команді були люди з різними типами мислення. Дружина – невпинний стартапер і активіст. Я ж, на противагу їй, прагматичний і виважений. У нас баланс:).

Займаючись магазином з сорочками, ми отримували інформацію від клієнтів та постачальників. Ми вивчили ринок, дізнались про вподобання клієнтів та уважно слідкували за виробниками. У 2014 році настав момент, коли Китай почав переорієнтацію на внутрішній ринок, українські виробники активно пішли у експорт і в нас на ринку утворився вакуум. Вибір був очевидний.

Розкажіть детальніше, яку роль у цих змінах відіграла бізнес-освіта і диплом Key Executive MBA?
«Яку цінність через 20 років матиме для вас, ваших дітей, батьків та суспільства ваша діяльність сьогодні?» – запитував один з наших викладачів. Або: «Давайте порахуємо, скільки зарплат ви зробите за своє життя, і подумаємо про ваші фінансові плани на майбутнє», – казав Михайло Колісник. Чи «Що таке продаж? — Це насамперед довіра», – запевняв Михайло Винницький. Кожен навчальний модуль додавав до цього пазла нові елементи. Щоправда картинка склалась не одразу, знадобився цілий рік, щоб переосмислити почуте і зробити власні висновки. І це для програм МВА абсолютно нормально. В результаті – народилась власна справа, якою зараз активно і з задоволенням займаємось.

Минуло уже кілька років після навчання. Чи якісь інструменти, дороговкази, отримані на програмі, застосовуєте надалі? Що саме?
У фінансистів є жарт: «Чому підприємство підвищило ціни, звільнило півштату та перейшло на роботу у дві зміни? — Бо почали рахувати!». У нас планування, розрахунки, прогнози і аналіз — невід’ємна складова кожного проекту. Багато уваги до операційних процесів. Кайдзен та ощадливе виробництво після навчального туру в Азію стали обов’язковою складовою виробництва. У нас працюють люди, якими ми пишаємось. Цей колектив склався не одразу. Два роки постійних співбесід з кандидатами, налаштування мотиваційної складової та організація робочого простору дали свій результат. Комунікація та HR також виявилися мегаважливими курсами у програмі Key Executive MBA.

Чи були у вас якісь стереотипи про бізнес-освіту до початку навчання?
Не було, тому що я не знав, насправді, чого очікувати. Я лише відчував, що щось потрібно змінювати, але не знав, що саме. Тому й вирішив навчатися. А в результаті у мене змінився світогляд, змінилося коло спілкування. У перспективі змінилася робота, діяльність, та й взагалі все життя фактично.

Як би ви охарактеризували свій особистісний та професійний розвиток після навчання?
Я звільнився з посади заступника керівника банку:). Насправді, одним з поштовхів до навчання було розуміння, що «Ощадбанк» входить в еру активного розвитку і мені треба бути готовим до цього. В результаті, я увійшов у топ-100 внутрішньої програми «Ощадлідер», став одним з чотирьох учасників першої в історії банку зустрічі активістів з головою правління про розвиток та зміни банку. Тоді в банку працювало 30 000 людей, і бути в мейнстрімі було дуже цікаво і відповідально. Та найбільшим досягненням після навчання все-таки є створення власного бізнесу. Робота в банку має свої переваги, проте власний бізнес дає набагато більше можливостей та створює стратегічну цінність. Тому я тут.

У школі ми багато уваги приділяємо Alumni та Спільноті LvBS. Ви є їхнім учасником. У чому, на Вашу думку, їх найбільша цінність?
Про Спільноту LvBS можна говорити годинами. Це люди, які захоплюють. Це місце, де молодь може почути історії великого успіху з перших вуст, а власники «заводів, газет і пароплавів» можуть черпнути натхнення від запальних стартаперів. А ще, це колосальна мережа контактів. Всі галузі, всі рівні. І, головне, всі відкриті до спілкування. Alumni та Спільнота LvBS – сила.

Що б ви порадили майбутнім учасникам програми Key Executive MBA?
Що я знаю точно – не варто йти навчатися на МВА-програми, якщо ти не маєш сталої бази. Тому що в процесі навчання самооцінка значно підвищується і, якщо не має певного бекграунду, то це потім дуже боляче б’є.

Я бачу, що дуже змінюються люди, які вчилися тоді і зараз. І це нормально, бо зараз на ринку інші запити. Світ змінюється, і це вимагає різних підходів. Але, що дуже важливо, у школі нас навчили змінюватися. Відповідно, ми це робимо і рухаємося вперед!

Samec2

А щоби ви сказали собі, якби зустрілися зі собою колишнім?
Сказав би: «Юро, роби те, що ти робиш!». Бо це, принаймні, з сьогоднішньої точки зору виглядає правильно. Я раніше казав, що навчання у LvBS було хорошим стрибком вище голови – і такі речі насправді потрібно робити».

Ну і на завершення, три вкрай важливі запитання до випускниківПосмішка

Ким ви хотіли стати у дитинстві?
«Юро, ким ти хочеш стати, коли виростеш? — Артистом!
Але ж для цього треба багато вчитись і працювати над собою… — Хм, ну добре, тоді директором банку». Діалог дослівний).

Чи полетіли б ви відкривати колонію на Марс? Яким бізнесом ви б там зайнялись?Ніколи не літав на Марс і ніколи особисто не займався сільським господарством. Я б спробував.

Якби ви були супергероєм, які б сили хотіли мати?
Завжди мріяв літати. Свобода і мінімум обмежень дозволяють створювати нові хороші речі. Також іноді хочу бути невидимим. Не для того, щоб мене не бачили, а для того, щоб від мене хоч трішки відпочили :).
Підготувала Олена Янковська

З 3 липня 2017 р. розпочинається офіційний прийом документів на програму Key Executive MBA Львівської бізнес-школи УКУ. Це програма, завдяки якій ви сформуєте бачення, яким ваш бізнес може бути завтра. Отримаєте знання, які підсилять ваш досвід для трансформації компанії перед викликами майбутнього. Потрапите у спільноту довіри, що сприяє росту сили лідера.