Репортаж з виїзного модуля у Центрально-європейський університет (м.Будапешт)

21 Бер 2013

20 березня 2013 року стартував виїзний навчальний тур у Бізнес-школу Центральноєвропейського університету (м. Будапешт), що проходить у рамках програми Key Executive MBA Львівської бізнес-школи УКУ.

До вашої уваги короткий репортаж із міжнародного туру.

20 березня 2013 року
Ми у Будапешті! Пол Марер (Ph.D., професор економіки Бізнес-школи Центральноєвропейського університету, м. Будапешт) в геополітичному огляді Угорщини дуже детально показав на прикладі Угорщини, як безвідповідальні дії уряду негативно  відбиваються на діяльності бізнесу країни. Угорщина – дуже практичний кейс з макроекономіки від Пола Марера та відразу проведення паралелей з економічною ситуацією в Україні. Учасники також ділилися інформацією про українські реалії бізнесу, тому курс видався дуже інтерактивним та прикладним. А закінчили день ми у центрі Будапешта дегустацією угорських відомих і невідомих традиційних страв та напоїв.

«Євросоюз – ідеальне утворення для висококонкурентних компаній. На жаль, вступивши у Єврозону компанії країн, що розвиваються, не були достатньо конкурентоздатними, адже звикли до постійних протекціоністських заходів зі сторони держави, тому більшість з них програли битву із великим гравцями із Західноєвропейських ринків. Тому урядам цих країн слід було більш плавно зменшувати протекціонізм та поволі відкривати власні ринки для вільної торгівлі. Кризи Єврозони не завершились і будуть неодмінно повторюватись. Тому порада Пола Маєра-Ph.D. CEUBusinessSchool  країнам Центрально-Східної Європи – знижувати рівень залежності від країн Західної Європи»Наталія Смуток – директор, ТзОВ «Матаі-Україна»

«Після прослуханих виступів найбільше вразили такі речі як ментальність угорців скореного народу та песимістичний настрій людей, непрозора політика уряду країни, що є членом ЄС, а також економічні наслідки для країн єврозони після запровадження єдиної валюти»Юрій Стогній – директор, ТОВ «SoftServe» (м.Львів)

«Викладачі, розповідаючи про шлях їхньої країни до Євросоюзу не випромінюють позитиву від наслідків цього процесу. Факти наводяться як інформація для роздумів… Думки щодо фактичної ситуації в країні, щодо настроїв населення та про можливе майбутнє у обох викладачів, які мають суттєву різницю у віці – зійшлися. Вони стверджують, що система Євросоюзу – не ідеальна. Така інформація не подається в медіа, проте почувши їхню точку зору дійсно виникає бажання добре подумати про переваги та можливі недоліки такого кроку для України»Юрій Самецьзаступник керуючого міського відділення АТ «Ощадбанк» (м.Львів)

«Поражает открытость информации преподнесенной в Европейской Бизнес-школе про нюансы участия в Евросоюзе. ЕС и Венгрия, довольно не успешные примеры, но это очень успешные примеры для анализа развития ЕС и его участников»Едуард Бабенко – Національний менеджер із продажу, ТзОВ “Вівера Груп”, (м.Київ)

21 березня 2013 року
День в Центральному Європейському Університеті розпочався лекцією “Європейська економічна інтеграція” професора Золтана Погаці – ад’юнкт-доцента бізнесу і суспільства, спеціалізується у міжнародній політичній економіці з питань європейської інтеграції.

Спочатку учасники ще раз нагадали собі, з якими добрими намірами задумувався та формувався Європейський Союз. А далі перейшли до причин, які власне не дозволили втілити у життя ці всі добрі наміри. “Багато країн вважає, що ЄС – це “няня” для країн-членів ЄС, але так насправді не є. Це до вступу в ЄС Єврокомісія є тією всесильною суворою інституцією, яка вимагає, щоб країна-кандидат здійснювала у себе позитивні економічні та політичні зміни, які необхідні для вступу до ЄС. Але після вступу економічне зростання країни та ефективне використання ресурсів, які колись ЄС дуже щедро надавав своїм членам, залежить лише від урядових рішень кожної конкретної країни”. Висновки після цієї лекції – вступ до ЄС насправді не є панацеєю для вирішення економічних, а тим більше політичних проблем країни, а в окремих випадках може навпаки ще більш поглибити їх. Щодо успішного членства України в ЄС та можливих наслідків цього для бізнесу викладач теж був з учасниками дуже відвертий, відповідаючи на їх запитання.

У другій половині дня відбувся візит у компанію, яка є однією з найбільших транснаціональних компаній у світі – General Elecric зокрема її підрозділу GE Light у Європі. В Угорщині компанія з 1989, та завдяки тісній співпраці з місцевими громадами, бізнес-спільнотою, науковцями та урядом, дуже комфортно себе почуває. Від часу заснування вона інвестувала в Угорщині більше 1 млрд. доларів та на її підприємствах, а їх 5 в Угорщині, працює більше 12 000 працівників. Презентація компанії пройшла у вигляді кейсу у рамках курсу “Організаційний менеджмент”. Працівник GE Light розповів учасникам про культуру компанії як організації та основні пріоритети, які власне і забезпечують її успішну діяльність у різних сферах виробництва та новітніх технологій уже більше 130 років. Зокрема було зазначено, що GE має дуже вдалу систему для постійного зниження витрат та підвищення ефективності. На прикладах було показано, наскільки багато уваги приділяють у компанії менеджменту змін в організації. Протягом останніх 10 років компанія дуже змінилася, позбувшись одних напрямків діяльності та розпочавши нові, але всі вони пов’язані з технологіями та інноваціями. “Приймаючи рішення про напрямки діяльності, GE розглядає лише ті, в яких вона буде входити у трійку світових лідерів, інакше вони їй не цікаві і їх позбуваються”, – таким є пріоритет, проголошений сьогоднішнім СЕО Джеффрі Р. Іммелтом. На сьогодні великим питанням ефективності для GE Light є постійне балансування у розподілі виробництва між Угорщиною та Китаєм – і учасники могли почути також, керуючись якими даними та пріоритетами, приймаються такі рішення.

22 березня 2013 року
Пол Марер провів для учасників ретельний аналіз економічної кризи Єврозони, почавши із історичних та політичних причин, які привели до заснування Єврозони та завершивши аналізом причин кризи у кожній окремій країні з т.з. країн PIIGS (Португалія, Ірландія, Іспанія, Греція, Іспанія) та Кіпру. Це були також хороші кейси на прикладі економік окремих держав до курсу “Макроекономічний аналіз для прийняття управлінських рішень”  та для розуміння контексту, в якому працює бізнес. Основна причина криз вже у самій системі організації Єврозони – “Як може бути єдина валюта без єдиної банківської системи?”- наголосив професор. Хоча до створення кризи дуже доклалися уряди країн-учасників Єврозони, які проявили велику безвідповідальність на їхньому рівні. А на завершення професор Пол Марер зауважив: “Якби я був радником уряду України, то порадив би приділити основну увагу забезпеченню вразливості країни до змін у Європі.”

Після обіду відбулася зустріч з Михайлом Юргеном, радником з економічних питань посольства України в Угорщині. Після трьох днів навчання у Будапешті в учасників вже було чимало питань до представника посольства як зі сфери економіки, так і зі сфери політики. Вони стосувались Угорщини, перспектив співпраці бізнесу України з підприємствами в Угорщині та в цілому Європі.

{album_5}