Анна Льюїс на Open House LvBS у Києві: Побудова стійких організацій в часи турбулентності

1 Вер 2016

Турбулентність в середовищі – це щось дуже близьке серцям українців. Зміни, нестабільність, низький рівень безпеки. Harvard Business Review описує турбулентність як ритм або непостійність змін в операційному, конкурентному чи загально-контекстуальному середовищі. Про те, як взаємодіяти з мінливістю світу як глобальним трендом керівникам та власникам бізнесів, а також HR-фахівцям компаній, розповіла викладач LvBS Анна Льюїс на Open House програм Key Executive MBA та MA in Human Resources and Organization Development «Управління змінами», що відбувся у Києві 30 серпня. Далі – пряма мова спікера.

Анна Льюїс на Open House LvBS у Києві

Ми часто думаємо про турбулентність в аспекті війни, глобальному контексті, але можна і варто задумуватися про це і в контексті організацій. Зараз керівникам та власникам компаній говорити про зміни варто в контекстах стійкості та спритності. А фокусуватися саме на agility – вмінні проактивно реагувати на неминучі зміни. Коли у світі стало меншати води, одна з компаній почала створювати заводи, діяльність яких не потребує води. Коли світ «гудів» глобальним потеплінням, енергетичні компанії почали думати про альтернативні способи, як отримати чи замінити електроенергію. Це прекрасні зразки того, як змінами всередині компанії реагують на глобальні тренди, але багато бізнесів все ще не визнають, що управління змінами є необхідною компетенцією у VUCA (акронім від Volatility, Uncertainty, Complexity, Ambiguity) WORLD.

У VUCA WORLD збільшується кількість і частота змін, трапляються непередбачувані ситуації, є багато змінних величин та взаємозв’язків, панують безлад і хаос. Тут багато незрозумілого та невідомого, а також – різниця в інтерпретаціях однакових даних.

Тим не менше, навіть у таких умовах, є деякі фактори, до яких можна певною мірою підготуватися. Їх можна скласти, використовуючи так званий PESTLE-аналіз: спрогнозувавши зміни у P-politics, E – economics, S – social, T – technological, L – legal та E – environmental середовищах.

Прийняття того, що зміни – постійні і неминучі – це ключ до успішності організацій. Тут необхідною компетенцією є спритність – уміння рухатися швидко, бути гнучкими, рішучими, передбачати, ініціювати та використовувати з перевагою для себе зміни, уникаючи концентрації на негативних аспектах.

Стійкість та сталість життя організацій у часи змін залежить від стратегії поведінки: вона може бути реактивною або проактивною. Безперечно, реактивність часто неминуча, але в наших силах додати проактивний елемент: взаємодія зі змінами через розуміння їхнього «серця» – причини походження та того, до чого вони можуть привести.

Як високоефективні організації взаємодіють зі змінами?

  • Вони знають, як подолати «антитіла», які відштовхують усе нове.
  • Вони знають, як зловити можливість і уникнути ризику.
  • Вони розуміють, що великі стрибки все частіше асоціюються з великими виграшами.
  • Вони розуміють, що саморозвитку та лише розвитку компаній більше недостатньо.

Тож в часи нестабільності, турбулентності, перемагає той, хто добре ладнає з реальністю. Якщо заперечувати її, це може призвести до великих стресів, вартувати великих зусиль та провокувати великі та непотрібні витрати.

Аудиторія Open House LvBS у Києві

Нагадаємо, 30 серпня відбувся Open House «Управління змінами» програм Key Executive MBA та MA in Human Resources and Organization Development. Читайте також: