Україні потрібна ОУН-Б, де «Б», це бізнесмени, – Оксана Забужко (відео)

14 Гру 2015

«Що Україні потрібно від бізнесу? Україні потрібна ОУН-Б, де «Б», це бізнесмени. Нам потрібна організація українських бізнесменів, які б між собою підтримували зв’язок і творили горизонтальну мережу по країні, і які, коли прийде війна, могли б втримати країну», – таку думку висловила Оксана Забужко, відома письменниця та літератор. Вона стала спікером дискусійного клубу «Бізнес Credo» – майданчику, який заснувала Львівська бізнес-школа УКУ для діалогу бізнесу та лідерів суспільної думки.

Зустріч на тему «Культура як національний наратив. Чи може бути успішною країна без CV?» відвідали близько сотні підприємців.

Оксана Забужко на зустрічі Бізнес Credo LvBS

За словами письменниці, Україна перебуває у інформаційному вакуумі: «Це війна за те, хто продасть світові прадивішу і переконливішу історію, а ми цієї війни ще навіть не починали. Україна не має шансів потрапити до клубу регіональних країн-лідерів без власної story, не може провести успішних реформ. Розмовляють з політичними лідерами тих країн, які мають за собою історію. А Україна не говорить сама про себе. За 24 роки незалежності ми не запропонувала Заходові власної story. Власне, завдяки цьому виграє Путін, бо він свою story має.  І найгірше, що ми досі не усвідомили необхідності цієї історії, після якої Путін не зможе сказати західним лідерам “this is not really a country”».

Оксана Забужко на зустрічі Бізнес Credo LvBS

«Ви візьмете на роботу людину без CV?», − запитує письменниця. Оксана Забужко розповіла, що зацікавлені західні симпатики України запитували її минулого року, чому ми досі не підготували і не видали англійською мовою історію України максимум на 60-80 сторінок, з якої кожен іноземець зрозуміє, що таке Україна, в чому причини конфлікту з Росією, який її бекграунд . «Cвітові потрібно розуміти, хто ми є. Story − це наратив, це оповідь країни про саму себе. Це власна історія і культура, викладена для загального популярного вжитку», − пояснює Оксана Забужко.

На запитання від модератора зустрічі Оксани Семенюк, якими, на думку письменниці, є найважливіші досягнення українців за останніх два роки, Оксана Забужко відповіла: «Ми зробили чудо − нам вдалось прокинутись! Нам вдалось те, чого Польща і Франція не змогли зробити досі, вони перебувають на тому рівні, що ми у 2008-2010 роках, і вони ще не зрозуміли формату та масштабу загроз, а бачать світ в режимі локальних конфліктів. Українцям вдалось втриматись і видряпатися із шансом на майбутнє. Все, що зараз відбувається, це справа війни за інформацію, за знання, за медіа, війни за вибудовування мережі знаючих, “нетворку притомних”. Ми маємо творити горизонтальні мережі інформації», − наголосила Оксана Забужко.

Повний відеозапис зустрічі ви можете перегнути за посиланням

Довідка

Участь у зустрічах дискусійного клубу «Бізнес Credo» – це можливість для власників та топ-менеджерів поспілкуватись у форматі «business talk» із провідними мислителями та лідерами суспільної думки в українському та міжнародному середовищі.

Гостями попередніх зустрічей були: президент Українського католицького університету владика Борис Ґудзяк, відомий польський режисер Кшиштоф Зануссі, український правозахисник, публіцист Мирослав Маринович, Блаженніший Любомир Гузар, відомий науковець та історик Ярослав Грицак, видавець і поет Іван Малкович, публіцист та літературознавець Євген Сверстюк (1928-2014 р.р.), громадський діяч та український підприємець Валерій Пекар. Партнер проекту – компанія «Монделіс Україна»

 

Читайте також: 

Платформа «Зафарбувати ялинки»: Оксана Забужко про те, як українцям розказати світу свою story

Газета по-українськи “Що зараз Україні потрібно – це ОУН(б), де “б” –  це бізнесмени” Оксана Забужко