Як стати професійним HR-менеджером. Історії успіху учасниць програми «HRM у бізнесі»

16 Сер 2019

Що спонукає здобути бізнес-освіту у сфері HR? Як навчання у LvBS допомагає рухатись вперед, що наші учасники впроваджують у своїх компаніях першочергово? Про це ми дізнавалися в учасниць навчальної програми «HRM у бізнесі»: HR-менеджера у компанії IN Logistic Наталії Ящук та менеджера з навчання у компанії Danone Анастасії Скакун. Ці дівчата ще впродовж навчання у LvBS поставили для себе амбітні цілі, змінили професію і зараз втілюють задумане. 

hrm1

Що спонукало вас піти вчитись саме на програму «HRM у бізнесі»? Які у вас були очікування від навчання?

Наталія Ящук: Насправді, моє бажання розвиватися і здобувати нові знання та навички посилилися під час того, як в Україні розпочалася війна. Я запитала себе: «Що я можу зробити для того, щоб країна вийшла зі стану руйнації і стала на шлях розвитку?». Вважаю, що розвиток країни розпочинається з саморозвитку кожного її громадянина.

Під час навчання у LvBS я змінила професію і розпочала вибудовувати новий шлях, на якому мені трапилися цікаві знайомства. І ось, завдяки новому оточенню і отриманим навичкам, прийшло розуміння, що вибудовувати команду і спільну роботу в мене виходить найкраще, але…на інстинктивному рівні. Тоді і народилась ідея навчитися професійно створювати команду, підтримувати і розвивати її задля розвитку проекту і можливості при цьому заробляти самостійно, надаючи експертні послуги. Мені порадили програму «HRM у бізнесі» і водночас шукати роботу junior HR для практичного використання і засвоєння здобутих знань.

Серед моїх очікувань були: зростити в собі професійного HR-менеджера, здобути знання, перейняти досвід у професійних і висококваліфікованих спеціалістів у сфері управління людськими ресурсами, що призведе до розвитку проектної діяльності Благодійного фонду.

Анастасія Скакун: Працюючи у навчанні та розвитку персоналу в IT-галузі, відчувала, що бракує цілісного розуміння HR-процесів, зокрема, хотілось також зрозуміти специфіку HR у різних галузях. Обрала саме цю програму, не роздумуючи, адже теми, викладачі, відгуки та оптимальна тривалість – ідеально підходили мені.  

У чому найбільша прикладна цінність програми, на вашу думку?

Наталія Ящук: У гнучкості, різноманітності, простору вибору, навчанні на конкретних кейсах, системності.

Анастасія Скакун: У людях, у спільноті LvBS, середовищі, яке створюють викладачі, студенти, менеджери. Адже у взаємному обміні знаннями, думками, практиками – творяться зміни. Вагомим є отримання зворотного зв’язку, адже, як правило, ми дивимось на ситуацію лише з одного спектру, а навчальне середовище дає тобі змогу побачити інший ракурс. Саме за таких умов виникають нові ідеї, що спонукають студента ризикувати, бути новатором, бути агентом змін у бізнесі.

hrm2

Про що ви почули вперше під час навчання? 

Наталія Ящук: Майже вся програма була для мене відкриттям, а кожен модуль – насиченим. Найважчим став модуль у Андрія Стрехалюка (Exectuive Recruitment Lead в компанії «FigLeaf / Zeo Alliance») з рекрутингу, адже саме ця компетенція в мене розвинута найменше.

Коли ви зрозуміли, що «виросли» і попереднє місце роботи стало вже не актуальним для вас?

Наталія Ящук: У процесі навчання я зрозуміла, що здобуті знання без практичного напрацювання так і залишаться теорією. Тому в певний момент я отримала пропозицію стати HR-менеджером в логістичній компанії, де вирішили вперше впровадити таку позицію. Не покидаючи попереднього місця роботи, я погодилась на пропозицію і до сьогодні працюю у двох компаніях: Благодійний фонд «Громадяни» на посаді керівника проектів та HR-менеджера в логістичній компанії IN LOGISTIC.

Анастасія Скакун: Під час навчання на програмі «HRM у бізнесі» моя трансформація як HR-менеджера відбулась дуже швидко, навчання змінювало моє мислення та поведінку, тому руху вперед було не уникнути.

hrmm11

Як саме ваша участь у програмі підштовхнула вас до зміни місця праці?

Наталія Ящук: Здобуття впевненості і велике бажання перетворити теорію в практику.

Анастасія Скакун:  Відверто кажучи, мені хотілось різностороннього досвіду, особливо в іншій галузі. Практичні завдання, безцінний досвід викладачів у різних напрямках, кейси студентів з різних компаній та study-тури відкрили для мені HR з різних сторін. Завдяки цьому я усвідомила, що мені цікаво зрозуміти, як працює HR не лише в IT-бізнесі. 

hrm123

Знаю, що ви під час навчання змінили роботу. Чи допомогло у проходженні співбесіди ваше навчання? 

Наталія Ящук: Скажу, що більш, ніж допомогло. На співбесіду я йшла впевнено і точно знала, що погоджусь на пропозицію лише у тому випадку, якщо цінності компанії співпадають з моїми і я відчую, що зможу реалізуватися. Тут велике дякую Андрію Стрехалюку за підготовку і практичні завдання на модулі та Наталії Шпот за модуль з емоційного інтелекту. Під час співбесіди я керувалась певним правилом: чіткі і правдиві відповіді на питання СЕО. Було розуміння, яку з моїх компетенцій «прощупує» керівник. Попередня підготовка і вивчення історії компанії, збір інформації про очікування керівника дали змогу зрозуміти зону відповідальності, готовності до виконання обов’язків, які покладаються на мене.

Анастасія Скакун: Без сумнівів так, хоча модуль з рекрутингу відбувся вже після того, як прийняла пропозицію роботи

Детальніше про програму «HRM у бізнесі» читайте тут