Олексій Орап: Як запускати нові проекти, не марнуючи час та гроші

27 Лис 2013

Олексій Орап, CEO та засновник компанії YouScan на майстер-класі у «Лабораторії ідей» розповів про підхід до впровадження стартапів «Lean startup»: як запускати нові проекти, не марнуючи час та гроші.

Олексій порадив молодим підприємцям перед тим як почати свій стартап, дати відповіді на ключові питання:

1. Чи клієнти розуміють проблему, рішення якої я пропоную?
2. Якщо їм запропонувати рішення, чи мені заплатять?
3. Якщо заплатять, то чи саме мені?
4. Якщо є позитивні відповіді на попередні три питання, подумайте, чи зможете Ви побудувати бізнес-модель Вашого стартапу?

За допомогою підходу «Lean startup», та конкретних інструментів, можна підтвердити свої гіпотези фактами: «Ставте запитання і, щоб відповісти на них, – експериментуйте!  Поняття якості є уявним: поки Ви не отримаєте “feedback” (відгук) від клієнтів, воно не має значення. Якщо у процесі тестування, Ви виявили, що якась характеристика продукту чи послуги не приносить цінності споживачеві, це означає, що у вас є зайві процеси і їх треба відкинути», – резюмував  засновник «YouScan».

Олексій також розповів про моделі росту компанії та які інструменти можна застосовувати, щоб переформатувати свою роботу швидко: «Замість того, щоб будувати щось довго і якісно, а, в результаті, зрозуміти, що це не зовсім те, я раджу Вам вступати швидко в контакт зі споживачем, оперувати фактами, і відповідно на основі отриманих результатів, змінювати свій продукт».