Для кардинальних змін Україні потрібен стрибок, − дискусія за участі Петра Порошенка (відео)

23 Тра 2014

Російсько-українська війна ставить перед нами жорсткіші умови, ніж у мирний час. Якщо влада не прийме таких цінностей як відповідальність, чесність та співпраця, і не буде ними керуватись, ми можемо програти, − таку думку висловив президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер у LvBS. 22 травня у Львівській бізнес-школі відбулась дискусія з представниками бізнесу на тему «Жити по-новому або європейська стратегія України».

Учасниками дискусії стали Олександр Пасхавер, історик Ярослав Грицак, кандидат у президенти України Петро Порошенко.

За словами Олександра Пасхавера, українці як народ не володіють тією системою цінностей та рисами характеру, які допомогли б їм стати багатими і забезпеченими:  «Йдеться про такі цінності як відповідальність, чесність у відносинах, співпраця. Все ніби просто, але українці не володіють цими рисами. Це пов’язано зі стратегією виживання, яка виробилась у нас впродовж історії. Відсутність таких якостей – це дуже важкий поріг, який складно подолати. Проте, слід пам’ятати, що спочатку цінності − потім інститути, спочатку цінності − потім закони, інакше не буде», − підсумував економіст. На його думку, головне у Майдані було те, що цей рух був організований за принципом соціальних цінностей.

Ярослав Грицак вважає, що для кардинальних змін Україні треба зробити стрибок:  «Стрибок майже ніколи не стається з доброї волі, він відбувається тоді, коли є дуже погано: війни, революції, економічні кризи». Історик назвав умови такого стрибка: наявна еліта, яка приходить до влади і яка має політичну волю робити зміни, візія, певна програма стрибка та гуманітарний вимір.

Кандидат у президенти України Петро Порошенко під час свого виступу зосередився на темі децентралізації влади: «Правильно збалансовані повноваження між центром і регіонами – це набагато важливіше, ніж розподіл повноважень у трикутнику: президент – уряд – парламент. Альтернативи передачі повноважень на місця немає. Це – європейський шлях і ми маємо в цьому напрямку розвиватися».

Він додав, що в Україні ще ніколи не було чесних виборів і чесного волевиявлення громадян. При цьому це не означає, що викривленням волевиявлення займалися лише представники партії регіонів: «Ні, цим займалися всі. І ми маємо сьогодні дати можливість народу вибрати справжніх своїх представників».

Петро Порошенко додав: «Після 18-20 лютого ми живемо у іншій країні, де живе інший народ, який є більш відповідальний. І якщо ми зможемо донести повідомлення, що обирати собі депутатів – це не лише їх (народу) право, а й відповідальність, то вже не буде на кого кивати головами: кого обрали, так і жити будете».

Проректор УКУ Мирослав Маринович, звертаючись до Петра Порошенка, зазначив: «Я особисто хотів би побажати, щоб небо допомогло вам зробити правильний вибір. Адже після 25 травня в Україні дуже голосно заскриплять гальма, буде багато сил, осередків, які будуть намагатися стримати хід, якого ми очікуємо. Тоді постане питання – як знайти компроміс, як робити так, щоб Україна не розкололася? І може виявитися, що з урахуванням цих небезпек, ми будемо рухатися знову дуже повільно».

За словами Мирослава Мариновича, така ситуація ставить перед кандидатом у президенти загрозу, оскільки, якщо його оберуть на пост глави держави, то його президентство може стати лише перехідним: «Мені б хотілося іншого – щоб ваше президентство було першим після того Україна разом з вами пройде через вушко голки і почне рухатися активно вперед з опорою на людей».

Нагадаємо, що це вже не перший візит Петра Порошенка у LvBS. У лютому 2013 року він завітав на святування 5-ліття Львівської бізнес-школи.  
Читайте також. Петро Порошенко: Сильні конкуренти є ключовою умовою росту економіки