Бізнес повинен стимулювати уряд до реформ, – посол США на Форумі жіночого підприємництва

26 Тра 2014

Понад сто жінок зі Східної, Центральної та Західної України взяли участь у третьому Форумі жіночого підприємництва у Львові.

Учасниць вітав Надзвичайний і Повноважний посол Сполучених Штатів Америки в Україні Джеффрі Пайєт (Geoffrey R. Pyatt), мер Львова Андрій Садовий та ректор УКУ о. д-р Богдан Прах.  

Протягом двох днів форуму «Українки в бізнесі: власна справа – розвиток та успіх», який проходив 22-23 травня у Львівській бізнес-школі УКУ, учасниці прослухали 12 практичних сесії з кращими експертами з фінансів, права, маркетингу, продажів, комунікації, тайм-менеджменту, соціальних медіа, а також мали серію надихаючих зустрічей з успішними жінками-підприємцями.


Посол США в Україні Джеффрі Паєт
наголосив, що приїхав до Львова, щоб висловити велику підтримку жінкам-підприємцям України. За його словами, на форумі жіночого підприємництва, який об’єднує жінок зі Сходу та Заходу, бізнес-леді мають, чого навчитися один від одної, а це допоможе доповнити цілісність і єдність України.

На думку посла, жінки недостатньо представлені в українському бізнесі, і їхній потенціал недооцінений: «Але, за наявності уряду, сконцентрованого на реформах і боротьбі з корупцією, середовище для малого бізнесу в Україні поліпшується з кожним днем. Сьогодні в Європі майже 60% економіки складається з малих і середніх підприємств, у Польщі − це 50%, тоді як в Україні − лише 17 %. Для мене це свідчення того, що цей сектор економіки має нерозкритий потенціал. І тому його повинні розвивати такі люди, як ви», − звернувся посол до жінок-підприємців.   

Він закликав учасниць форуму бути ініціативними і знаходити ті ніші, де їхні ідеї можуть перетворитися на справжній бізнес: «Я розумію, як важко було займатися бізнесом в Україні, щоб почати свою справу недостатньо мати добру ідею та бізнес-модель. Ви стикаєтеся з бюрократичними перешкодами, податковими перевірками й пожежними інспекціями. Але сьогодні я бачу, що зусилля уряду і бізнес-асоціацій, спрямовані на ліквідацію цих бар’єрів. Революція на Майдані мала на меті примусити уряд у своїй роботі керуватися верховенством закону і вищими стандартами, і ви, як підприємці можете допомогти нести далі це бачення, спонукаючи ваш уряд до реформ, які спростили б і полегшили ведення бізнесу».

Джеффрі Паєт додав, що у Львові не слід пояснювати, наскільки корисною є угода про вільну торгівлю з ЄС. «Але на Сході України є багато малих і великих підприємств, які до кінця розуміють цих переваг. Їхні торговельні зв’язки традиційно складалися з іншим сусідом – з Росією. І деякі з них, здається, керуються аргументом: або ЄС, або Росія. Але це не вибір того чи іншого. Україна повинна працювати в обох напрямках, ваше географічне розташування не зміниться, Україна завжди буде мостом між Росією та Європою – і це має бути величезною перевагою в довготерміновій перспективі для всіх».

Ректор УКУ о. д-р Богдан Прах звертаючись до жінок-підприємців, наголосив: «Дуже добре, що жінки у сучасних умовах активно представлені в українському бізнес-просторі. Досі роль жінки була трішки прихована, однак тепер жінки надають новий тон суспільству. Завдяки своїм вмінням, вони можуть перемагати у найбільш складні моменти».

На форумі жіночого підприємництва у Львові побували жінки з Львівської, Івано-Франківської,
Тернопільської, Волинської, Дніпропетровської, Херсонської, Одеської та Запорізької областей. «Такі заходи є свідченням того, що жінкам-підприємцям слід об’єднуватися, шукати спільні точки дотику, спільні проблеми і їх рішення, − вважає декан LvBS Софія Опацька. − Зараз у нашому суспільстві так багато викликів (економічних, суспільних, політичних). Тому чим більше людей буде об’єднуватися, тим простіше нам буде відповідати на ці виклики».  

Серед почесних гостей та доповідачів форуму були Евелін Бучацький, партнер бізнес-акселератора Eastlabs, Агнєшка Білінська, керівник представництва Vital Voices у Польщі (організації, що підтримує та надихає активних жінок у всьому світі), Марія Котвіцька, директор та співвласник міжнародної агенції «AGV – Aftermarket Global Vision», автор проекту бізнес-платформи для жінок www.ukrainky.biz, Софія Опацька, декан Львівської бізнес-школи УКУ, Тетяна Герасимова, власник консалтингового агентства з фінансових питань «Вєдіс», Тетяна Романенко, бізнес-тренер з питань підвищення рівня фінансової грамотності, голова правління кредитної спілки «Юкон», Оксана Руда, директор програм ІСАР «Єднання», Світлана Гончарова, автор популярного ресурсу для мам www.flymama.info,  Андрій Гринчук, адвокат, керуючий партнер юридичної фірми «Гринчук Мазур та Партнери», Леонід Золін, коучер, автор унікальної системи візуальної психодіагностики, Тарас Хома, викладач LvBS, експерт з фінансів,  Отар Довженко, медіаексперт, викладач Школи журналістики УКУ.

Організаторами цьогорічного форуму стали Львівська бізнес-школа УКУ (LvBS) у  партнерстві з Українським жіночим фондом, консалтинговим агенством «Вєдіс», соціальною мережею для жінок-підприємців «Українки в бізнесі» та куратором програми «Invest for the Future» в Україні Марією Котвіцькою. Подія пройшла за підтримки посольства США в Україні.