Postpaper. Smart Energy Hackathon: шість екопроектів, розроблених у Львові

2 Чер 2014
Smart Energy Hackathon: шість екопроектів, розроблених у Львові

Матеріал підготували Марічка Закалюжна та Максим Асафатов
27.05.2014
 

«Розумні» лампочки, «розумні» розетки, «розумні» ліхтарі, «розумне» опалення, система моніторингу енерговитрат та гра на екотематику — ось проекти, над якими працювало шість команд упродовж двох днів на Smart Energy Hackathon у коворкінгу Betaplace. Редакція Postpaper стежила за процесом розробки прототипів і дізналась, як будуть втілені ці проекти.

Більшість розроблених проектів дозволяють економити та контролювати споживання електроенергії на рівні кінцевого споживача або на рівні комунальних підприємств та міста. Для того, щоб реалізувати ці проекти у життя, необхідне додаткове фінансування, тому в подальших планах команд вихід або на краудфандингові платформи на кшталт Kickstarter, або залучення коштів від інвесторів. Перший крок на цьому етапі вже зроблено: всі команди-учасники хакатону отримали призи, а переможці — стартовий капітал для подальшої розробки.

хакатонофіційний талісман хакатону

Організаторами Smart Energy Hackathon є Львівська бізнес-школа та Greencubator у партнерстві з компаніямиChevronMicrosoft та Bionic Hill. Призовий фонд хакатону склав 40 тис. грн.

GenioLight

Найощадніша лампочка в світі, якою можна керувати через смартфон

Як це працює: Якщо ви забули вимкнути світло в квартирі, система повідомить вас про це і запропонує його вимкнути. Це можна зробити безпосередньо на смартфоні. Також система дозволяє автоматично регулювати рівень яскравості для заощадження електроенергії. Якщо ви засинаєте, тепер необов’язково підходити до вимикача — світло можна вимкнути на смартфоні.

хакатон

 
 
 

хакатонхакатонхакатонхакатонхакатонхакатон

1 / 6

Така лампочка є економнішою, ніж аналоги, розроблені в Китаї, та дозволяє заощадити до 80% спожитої енергії. Автором ідеї є Ігор Куцибін, який приїхав на хакатон з Одеси. Ідея такої лампочки у Ігоря виникла близько року тому. На хакатоні був реалізований робочий прототип, вартість якого склала 50-60$, а кінцевий варіант системи обійдеться користувачам у 30-40$ за одиницю. Термін дії такої лампочки — 30 тисяч годин, а це більше 20 років. У планах команди — доопрацювання прототипу та вихід на Kickstarter.

хакатон

 
 
 

хакатонхакатонхакатонхакатонхакатонхакатон

1 / 6

Команда: Ігор Куцибін, Христина Пархуць, Святослав Щур, Остап Демків.

Проект «розумної» лампочки отримав перший приз на хакатоні — 20 000 грн., а також можливість участі у програмі BizSpark.

Сторінка проекту у Facebook

 

PowerMe

Система контролю та аналізу живлення в розетках

Як це працює: У кожній розетці стоїть контролер із вмонтованим WiFi, який дає можливість керувати напругою, а також вимірювати кількість спожитої енергії за допомогою мобільного додатку. Наприклад, за допомогою смартфону можна вимкнути живлення на конкретній розетці далеко від дому. Також система надає звіти у вигляді графіків по кожній розетці, відповідно можна простежити неефективне використання електроенергії та спрогнозувати витрати.

хакатон

 
 
 

хакатонхакатонхакатонхакатонхакатон

1 / 5

Команда презентувала готовий прототип розетки. Вартість прототипу склала близько 25$. Для споживача вартість системи складатиме близько 50$, щоправда, кожен контролер на розетку додатково коштуватиме 25$. Пілотний проект реалізується у коворкінгу Betaplace, після тестування буде запущено краудфандингову програму зі збору коштів на його реалізацію.

хакатон

 
 
 

хакатонхакатонхакатонхакатон

1 / 4

Команда: Антон Яценко, Василь Рибак, Тарас Корнута, Михайло Мосін.

Команда отримала другий приз — 12 000 грн., а також можливість участі у програмі BizSpark.

 

Illumatica

Вуличний ліхтар, який реагує на звук

Як це працює: Датчик руху на вуличних ліхтарях Illumatica працює на звуковій, а не сенсорній інформації. Це дає змогу збільшити точність розпізнавання руху, спростити процес інсталяції та зменшити ціну пристрою. Ба більше, система реагує на пересування людини/машини та передає інформацію про швидкість руху й кількість необхідного світла наступному ліхтареві заздалегідь. Таким чином, електроенергія витрачається в потрібній мірі і лише тоді, коли це необхідно.

хакатон

 
 
 

хакатонхакатонхакатонхакатонхакатон

1 / 5

Вартість встановлення одного ліхтаря Illumatica складає 40€. Економія енергії залежить від інтенсивності освітлення на тій чи іншій ділянці і складатиме від 30% до 60%, а самоокупність встановлення одного стовпу становить від 160 до 83 днів відповідно. Велика ідея проекту: зменшити світове забруднення в місті, що дозволить мешканцям спостерігати за зоряним небом. Водночас для здійснення задуму є всі економічні передумови. Також автори проекту планують використовувати сучасні стандарти передачі даних, що згодом використовуватимуться у всіх автомобілях, зокрема безпілотних. Ця технологія дозволить точніше розпізнавати місцезнаходження автомобілів у міському просторі та рахувати точну кількість авто і людей на вулицях міста для кращої оптимізації управління світлофорами, що дозволить уникнути створення корків.

хакатон

 
 
 

хакатонхакатонхакатонхакатон

1 / 4

Команда: Остап Голяка, Андрій Меаковський, Тарас Мазяр, Настя Корнілова.

Команда отримала третій приз — 8 000 грн., а також можливість участі у програмі BizSpark.

 

Wise heat

Моніторинг тепловтрат та платформа для замовлення послуг з теплоізоляції

Як це працює: Команда презентувала концепт створення компаніїї, яка б надавала спектр послуг, спрямованих на усунення вад теплоізоляції у помешканнях та підприємствах. З одного боку, це сканування будинків «тепловізором», виявлення місць-витоків тепла, надання загального аналізу тепловтрат на місяць, з іншого — надання мешканцям будинків можливості кооперуватися та гуртом замовляти теплоізоляцію у найкращих компаній на одному сайті-платформі. Таким чином, команда планує налагодити канал збуту та стимуляцію попиту для компаній, які утеплюють будинки та надають теплоаудит, а споживачі, за умови об’єднання з іншими мешканцями, можуть отримати вигідну ціну на усунення причини тепловтрат.

хакатон

 
 
 

хакатонхакатонхакатонхакатон

1 / 4

Команда: Роман Никулишин, Маркіян Серчинський, Дмитро Завгородній, Євгеній Мордвінов.

Приз: 5000 грн. та навчання на програмі soft skils курсу у «Bionoc Hill».

 

UtiliService

Моніторинг енерговитрат для комунальних підприємств, офісних центрів, власників будинків

Як це працює: Система дозволяє збирати та аналізувати дані з енергоспоживання для різних комунальних підприємств. Для цього використовується алгоритм машинного навчання — система не просто візуалізує дані, а й групує будівлі за схожими параметрами, наприклад, лікарні з лікарнями, школи зі школами. В результаті, місто тримає у фокусі, які установи споживають оптимальну кількість енергії, а в яких енерговитрати дуже великі. Система складає не просто аналітичний звіт, а глибокий аналіз: куди треба звертати увагу і як відбуваються зміни споживання енергії на тому чи іншому об’єкті. Сама система легко впроваджується і не потребує серйозних витрат. UtiliService — це інтернет SaaS сервіс, де для збору даних використовується або смс-повідомлення, або веб-інтерфейс.

хакатон

 
 
 

хакатонхакатонхакатонхакатон

1 / 4

Команда: Роман Никулишин, Маркіян Серчинський, Дмитро Завгородній, Євгеній Мордвінов.

Приз: навчання на курсі Emerging Technologies на програмі MSс in Technology Management.

 

MakeMeGreen

Навчальна гра на екотематику

Як це працює: Гра MakeMeGreen дозволяє навчити людину, як можна заощадити кошти, використовуючи енергоефективні матеріали, ресурси та технології. Учасник гри може спорудити власний будинок з екологічних матеріалів, причому його завданням є зробити такий будинок максимально енергоощадним. В ході гри гравець отримує знання про енергоощадність того чи іншого матеріалу. Первинно, команда задумувала гру як спосіб навчання відповідної теми у навчальних закладах для профільних спеціальностей — архітекторів, інженерів та екологів.

хакатон

 
 
 

хакатонхакатонхакатон

1 / 3

Команда: Максим Коляда, Василь Гординський, Анастасія Бондаровська, Наталя Воскобойнікова, Юлія Свіріпа.

Приз: поїздка в Нідерланди, в Університет Твенте.

 

Протягом двох днів учасникам допомагали спеціалісти та ментори у галузі екотехнологій, які в переддень проведення хакатону були учасниками Smart Energy Forum, де обговорювали питання екологічно чистої енергетики та безпеки.

Власні розробки та прототипи команди презентували перед журі, яке оцінювало проекти не тільки за реалізацію ідей в галузі енергозбереження, а й визначало ступінь успішності бізнес-моделі.

хакатон

 
 
 

хакатонхакатонхакатонхакатонхакатон

1 / 5

Склад журі: Блейк Берріс, засновник та головний активіст у The Cleanweb Initiative, Софія Опацька, декан LvBS, Тарас Вервега, член ради директорів ІТ-компанії «SoftServe», Віктор Цикунов, директор департаменту стратегічних технологій Microsoft, Яромир Шмід, відділ енергоменеджменту Львівської міської ради.

 

Софія Опацька, декан Львівської бізнес-школи, розповідає, як вдалось залучити спонсорів хакатону:

«Основні грошові призи забезпечила компанія Microsoft, з якою у нас вже був досвід співпраці у різних форматах. В минулому вони підтримували конференцію з інновацій. На програмі з інновацій та підприємництва Дмитро Шимків проводить майстер-класи. Також компанія запрошує до себе в офіс, коли група має навчальний модуль у Києві. Поза тим, ми завжди думаємо, кому яку співпрацю запропонувати, щоб вона була взаємовигідною і зрозумілою. Тут була синергія між можливостями компанії і тим, що ми намагались зробити як організатори».

 

Роман Зінченко, ведучий та організатор хакатону, засновник Greencubator, розповідає про подальшу долю проектів та плани на майбутнє:

«Мені сподобалися перш за все проекти, які орієнтовані на кінцевого споживача — «розумні» лампочки, «розумні» розетки. Всі ці підходи у дистанційному управлінні — це дуже цікаво. Звичайно, там є своя аналітична складова. Якщо говорити про аналітику, думаю, нас чекають попереду такі проекти. Це не закрита тема, і одним хакатоном не закінчиться. Це була точка старту, звісно, необов’язково, що всі ці проекти будуть втілені, але гадаю, звідси вийде декілька вартих уваги.

У наших подальших планах — організація хакатону Sunny Day, що відбудеться у Києві 21-23 червня та TeslaCamp — екохакатону на відкритому повітрі наприкінці серпня».

Фото в матеріалі: редакція Postpaper та Львівська бізнес-школа.