Дискусія на тему «Чи відбулось грузинське диво?»

8 Лют 2013

1 лютого учасники Спільноти LvBS дискутували на тему «Чи відбулось грузинське диво?»

Учасниками дискусії стали керуючий партнер консалтингової компанії pro.mova, експерт з довготермінових стратегій – Євген Глібовицький та головний редактор інтернет-видання «Історична правда», журналіст, телеведучий – Вахтанг Кіпіані. Модератором – керівник магістерської програми з журналістики УКУ – Ігор Балинський.

 Учасники дискусії висловили думку, що успіх грузинських реформ таки відбувся. Що ж тоді стало причиною поразки Саакашвілі на виборах? На думку Євгена Глібовицького, проблема Грузії у тому, що ментальність та форма мислення грузин змінювались не такими швидкими темпами як змінювалась сама Грузія, і не відбулось синхронної відповіді суспільства на реформи. «Диво у Грузії відбулось, і тепер вона чекає на наступне», – вважає Євген Глібовицький.

На думку журналіста Вахтанга Кіпіані, проект Саакашвілі закінчився, через те, що йому не вдалося перетворити спалах на потік світла, та закласти спадкоємні механізми. Грузинська влада зосередилась на реформах, особливо у боротьбі з корупцією. Звісно, відсутність корупції є необхідною, проте недостатньою передумовою для успіху держави.

Ванхтанг Кіпіані вважає, що грузинська влада недостатньо приклала зусиль, щоб сформувати середній клас, провести реформи у сфері культури та розвитку середньої освіти. «Легше побудувати автобан і перерізати стрічку, ніж будувати середню освіту», – зазначив з цього приводу Євген Глібовицький.

Чи можливий сценарій грузинських реформ в Україні? – Ця тема цікавить багатьох. Учасники дискусії висловили багато цікавих думок і тез з цього приводу. На думку спікерів, Україна та Грузія мають багато спільного, і водночас нас багато чого відрізняє. Грузія має ефективну владу та неготове суспільство. В Україні суспільство готове, проте ефективної влади немає.

LvBS щиро дякує учасникам за цікаву дискусію!

{album_25}