Історія успіху: Святослав Щур про «coffee to go» у Львові (Твоє місто)

16 Бер 2015

Здобувши освіту за спеціальністю «Міжнародна інформація», Святослав Щур не побоявся змінити діяльність і робити те, що до душі. Результат – додаткова освіта у Львівській бізнес-школі і створення першої «Альтернативної кави» у Львові. Молодий підприємець каже, що понад усе його надихає команда, яку об’єднала спільна мета – навчити львів’ян пити смачну каву. Святослав Щур розповів Tvoemisto.tv, з чого все починалось і що потрібно для досягнення успіху.

 

Святослав Щур, 22 роки
У вільний час читає та виготовляє вироби із дерева.
Любить фільми про наукову фантастику, із останніх переглянутих – «Стівен Хокінг. Теорія всього».
Зараз читає Джима Коллінза «Від хорошого до великого».
Надає перевагу музиці у стилі «Electro».

Про освіту

Якраз цього року я закінчив Національний університет «Львівська політехніка». За  спеціальністю я  спеціаліст у галузі міжнародної інформації і така спеціальність є у «Львівській політехніці», бо багато хто не вірить (посміхається). Але це була освіта вибрана мною несвідомо, це було те, що більше подобалося батькам і здавалось більш перспективним усім нам. Добре, що я закінчив – із цим можна миритись. Але друга моя освіта – це Програма з інновацій та підприємництва Львівської Бізнес-школи. Це вже те, що мені до душі і те, чим би я хотів займатись. Це вже мій свідомий вибір.

Про Львів, як платформу для розвитку ідей

Усе пізнається в порівнянні. Якщо розглядати Львів порівняно із іншими українськими містами, то я думаю, що тут є хороша платформа для розвитку себе і втілення своїх ідей. Тобто тут формується певний простір, де люди можуть спілкуватись і разом творити щось нове. Цим мені, власне, Львів й імпонує найбільше.

Про ідею створення «Альтернативної кави»

Все почалось дуже просто. Одного прекрасного вечора ми сиділи із другом-колегою і думали, чим би нам зайнятись в цьому житті (посміхається). Насправді ідей було багато і різних, але ми вирішили зупинитись на чомусь новому, чого ще немає у Львові і що було б цікавим, як для нас самих, так і для людей. До такого приміщення і формату «coffee to go» ми дійшли відносно недавно. 

Про назву закладу

Ми намагались робити усе максимально просто. Щоб можна було це максимально легко пояснити людям. У нас є альтернативні методи приготування кави. Це пуровер, кемекс, аеропрес та сифон. Власне, від того, що вони альтернативні і пішла назва. Ми довго не задумувались. Ми сказали «а давайте назвемо «Альтернативна кава» і всі такі «давайте!»

Про те, чому треба вставати із дивану

Є багато статей і підручників, які пишуть про якості, якими повинен володіти підприємець та успішна людина. Але, насправді, я для себе зрозумів, що все, що потрібно – це  просто встати із дивану і піти щось робити. Найбільшою перешкодою на шляху до чогось, на мою думку, є лінь. Тому треба просто себе змусити встати і піти щось робити.

Про успіх

Мені подобається одна фраза стосовно успіху. Не пам’ятаю точно хто її сказав, але звучить вона приблизно так: «Коли прийшов цей день, коли ви подумали, що стали успішним, ви перестали ним бути». Тому у мене немає якогось чіткого розуміння особистого успіху чи якогось великого досягнення. Я просто роблю те, що мені подобається і те, що мене надихає. Загалом кілька найближчих десятків років свого життя я не збираюсь зупинятись і ставити собі статус «Успіх – п’ять зірочок».

Про відповідальність

Коли ви обираєте шлях підприємництва, то ви повністю берете відповідальність за своє життя на себе. Це водночас і трішки страшнувато, але  й інтригуюче. В другу чергу, ви берете відповідальність за людей, які працюють з вами. В третю чергу – за людей, для яких ви працюєте, або заради яких ви працюєте. Ну і, звичайно, не треба забувати про відповідальність за своє місто, за свою територію ну і загалом про відповідальність перед світом.

Про майбутнє «Альтернативної кави»

Дуже класно, коли справа, яку ти починаєш, потім залишається надовго після тебе. Це, мабуть, єдине моє бажання щодо майбутнього цього проекту.

Спілкувалася Наталія Середюк 

Джерело: Твоє місто