Які тренди визначатимуть майбутнє? Топ-цитати з Intro 2015 (відео)

25 Бер 2015

На візійній конференції Intro 2015 ми спробували подивитись у далеке майбутнє і визначити тренди, які визначатимуть розвиток ключових галузей: освіта, медицина, фінансовий сектор, культура, стала енергетика та розумні міста. У якому світі ми будемо жити за 10 років? 

Львівська бізнес-школа пропонує найцікавіші тези візійної конфенції, а також відео із виступів спікерів.  

Революція у медицині
Юрій Мончак, професор медицини факультетів кращих університетів світу (Макгільського та Монреальського), директор лабораторії молекулярної діагностики (Канада)

–       Медицина може не просто лікувати, а передбачити хвороби і запобігати їм: якщо під час сканування вашого геному, науковці побачили, що за три роки у вас буде діабет, то можна запобігти появі цієї хвороби. Це не фантастика, а реалії сьогодення.
–       Майбутнє за персоналізованою медициною: лікувати одними препаратом одну і ту ж хворобу усім не можна
–       Перше дослідження одного людського гену тривало 15 років і коштувало 3 млрд. доларів, зараз увесь геном людини досліджують за 6 годин за 1 тис. $. Відчитавши весь генетичний код, науковці продовжили життя людини на 50%.
–       Уся інформація про людину (колір очей, розмір мозку, група крові, стан здоров’я, чим вона хворітиме і від якої хвороби може загинути …) можна помістити у маленькій пробірці
–       Наука породжує все більше етичних питань: науковці дуже часто наскільки захоплені процесом, що не запитують навіщо вони роблять ті чи інші речі. Клонування, сурогатне материнство , штучне запліднення, дослідження генів – етична межа дуже розмита.
–       15 видів раку на сьогодні уже можна вилікувати

 

Smart City: міста майбутнього і стала енергетика
Роман Зінченко, засновник Greencubator

–       Енергія той компонент, який свідчить про цивілізаційний розвиток. Нова енергетика дає можливості ефективніше використовувати ті ресурси, які раніше вважалися синонімами економічного зростання.
–       Інновації приходять не від тих, хто сидить у енергетичному секторі. Носіями проривів є аутсайдери.На перетині сфері мобільності, споживання та енергії народжують безліч можливостей.
–          Майбутнє нової енергетики в тому, що у ній змінюється зона контролю. Майбутнє в тому, щоб зламати енергетичну диктатуру.
–          Аналізуючи дані можна зрозуміти втрати і можливості – це народження нової професії city data analyst.
–          Ваша пральна машинка вміє купувати енергію і шукати її по дешевшому тарифу? Це вже реальність для багатьох країн  

Юрій Паращак, заслужений директор IBM Research Smarter Cities, співзасновник Urban Systems Collaborative у Нью-Йорку, гостьовий викладач на програмі MS in Technology Management

–          Міста можуть стати розумнішими, якщо вони зрозуміють як функціонує система і як вона впливає на функціонування інших підсистем. На основі цього треба робити аналіз і вже приймати рішення. Міста майбутнього зможуть прогнозувати результати своїх рішень.
–          Кожне місто має свої цілі, але, чи ці цілі реально допоможуть містові? Треба не конкурувати, а взаємодіяти і співпрацювати: кожен структурний підрозділ має свої цілі, якщо об’єднати їх зусилля і скоординувати, тоді міста стануть розумнішими
–          Завдяки правильному аналізі даних, міста майбутнього зможуть прогнозувати свою діяльність і краще розуміти як взаємодіють підсистеми. Це все відбуватиметься прозоро і завдяки цьому можна заощадити 20-50% витрат.
–           Фахівець з урбаністичних даних – нова професія, яка з’явиться незабаром. З’являтимуться також  нові компанії, навіть у автомобільній промисловості, які будуть ці дані збиратиЛюди люблять закидати ідеї у одну коробку. Ми тепер збираємо масу даних.

Освіта майбутнього: у світі є майже 1,5 млрд. людей, які вчаться і 65 млн. людей, які вчать
Дмитро Бондар (засновник кількох освітніх компаній, лідерів у Східній Європі)  та Ганс Клоппер, iversity, Німеччина

–          Дуже важливо, аби ми вчилися вчитися самі, навіть після закінчення навчальних закладів. Важливо вчитися у один одного і перекладати знання у життєвий контекст, це мотивує.  
–          Роль вчителів переростає у роль наставників/менторів. Викладачі будуть викладати з урахування персональних особливостей того, хто вчиться (метод Big Data Analysis).  А, той, хто навчається буде все більше впливати на контент
–          Цифрове навчання буде інтегроване у весь навчальний процес
–          Поширення навчальних спільнот: вчитися у один одного (а не у вчителів) і перекладати знання у життєвий. Оцінювання знань не викладачами, а самими учасниками:  коментарі, спілкування, соціальна взаємодія
–          Онлайн-навчання все більше інтегруватиметься  у традиційну освіту, воно дозволяє  поєднувати технології та інструменти і використовувати навчальним закладам не лише власний контент, а й контент інших навчальних закладів. Тренд «Blending learning»: вчитися н коли треба, а коли зручно 

Всесвітній економічний форум (World Economic Forum) підготував звіт, у якому визначив, якими будуть 16 найважливіших навичок ХХІ століття. Зміни на ринку праці змушують всіх осіб, а не лише частину, володіти цими навичками. Отже, йдеться про:
– фундаментальна грамотність: писемність, вміння рахувати, наукова грамотність, комп’ютерна грамотність, фінансова грамотність та культурна і соціальна грамотність;
– компетенції: критичне мислення/здатність приймати рішення, креативність, комунікація, здатність до співпраці;
– риси характеру: допитливість, ініціативність, наполегливість/витримка, здатність пристосовуватися, лідерські якості, соціальна та культурна обізнаність.

Новий тренд розвитку цивілізації
Влад Троїцький,режисер, театр «Дах» , Київ, Україна

–          Україна може дати світові новий тренд розвитку цивілізації, але для цього треба фантастично працювати.
–          У світі відбувається перехід від цивілізації споживання до цивілізації альтруїзму.
–          Треба мати, що дати і знайти, кому твій дар потрібен. Співпадіння одного та іншого  –  і є щастям та критерієм успіху.
–          Майдан – був місцем, де люди могли зустрітись і отримати відчуття синергії. Це відчуття  було направлено «проти». Простору, де різні люди можуть зустрітись і домовитись про напрямок «за» – поки в Україні немає.  Такий простір нам треба створити.
–          У культурі, як і у бізнесі, потрібні люди, які виходять за рамки звичайного. Не може бути бізнес тільки «баблом». Якщо ти хочеш заробити тільки «бабло», то не буде у тебе ніякого бізнесу
–          У культурі потрібні інновацій, нам немає що повторювати . Я люблю українську культуру, але лише цим не можливо жити. Нам потрібно жити з поглядом на завтра. А для цього потрібні люди, які виходять за рамки.