Коли навчаєшся, то починаєш мислити глобальніше, – Наталя Мазяр

27 Лип 2015

Якщо ти розумієш себе і правильно озвучуєш власні наміри, то світ даватиме тобі можливості для їх реалізації

Наталя Мазяр, HR-директор компанії «!ФЕСТ»
Учасниця програми MA in Human Resources and Organization Development  Львівської бізнес-школи УКУ
Вік – 29 років


Про навчання на програмі MA in HR
and OD

Я дуже люблю читати книги, закінчила економічний факультет. Коли ішла на навчання в бізнес-школу, то думала, що багато знаю і мені буде легко, та виявилось, що не все так просто (усміхається). У нас компанія доволі молода і ми, говорячи за Адізесом,  постійно у циклі «go-go». Я захотіла повчити більш глобальні речі, щоб розкласти свої знання по поличках. Інформацію про програму MA in HR побачила, маючи семимісячний досвід роботи в сфері управління людськими ресурсами. Я відчула потребу структурувати знання, які маю, та навчитись правильно розставляти пріоритети. Навчання дало мені таке розуміння.

Що найважливіше у навчанні на програмі?

Спікери однозначно зіграли важливу роль. Я не скажу, що вони мають бути зірковими, але вони мають бути практиками. Networking теж важливий. У LvBS нема такого як було в університеті: пара закінчилась, і всі або розійшлись, або обговорюють лише приватні речі. Тут усе навпаки – завжди можна почути професійну пораду від колег. І, безперечно, важливими є знання і рекомендації. Адже, насправді книг та різних матеріалів є дуже багато. І якщо ти посидючий та цілеспрямований, можеш все сам освоїти. Але у бізнес-школі виставляють високі стандарти і, водночас, задають напрямок, куди рухатись, як подивитись на проблему з іншого боку. Звісно, в аудиторії все простіше, ніж в компанії.

У бізнес-школі виставляють високі стандарти і, водночас, задають напрямок, куди рухатись, як подивитись на проблему з іншого боку.

Про якості, якими має володіти HR-фахівець

Потрібно відчувати людей, розуміти їх і їхні потреби. Тоді ти зможеш підібрати правильну людину на відповідну позицію, в команду. Для самої компанії це також створює додану вартість. HR обов’язково має розуміти суть бізнесу, а також – як правильно збалансувати процеси, щоб і люди були задоволені, і компанія досягала своїх цілей. І останнє – це створення середовища довіри, формування сильної команди, адже разом можна гори перевернути!

Я дуже багато спілкуюся з людьми, майже весь мій робочий день проходить в зустрічах. Я намагаюся зрозуміти потреби працівників, і щоб наше спілкування було щирим, я, зі свого боку, маю бути відкритою, часом це забирає дуже багато енергії. Люди різні: одні додають енергії, інші забирають. Тож, намагаюся завжди знаходити баланс, хоч і не завжди вдається (усміхається).

HR обов’язково має розуміти суть бізнесу, а також – як правильно збалансувати процеси, щоб і люди були задоволені, і компанія досягала своїх цілей.

Портрет працівника вашої компанії

Люди, які хочуть працювати в «!ФЕСТі» мають бути відкриті до постійних змін та руху, готові ризикувати, брати на себе відповідальність і спільно досягати результатів. У нас постійно з’являються нові проекти, тому потрібно вміти працювати у швидкому темпі і швидко адаптовуватись до змін, виконувати нові поставлені задачі.

Якщо ти добре виконуєш роботу, але нічого не ініціюєш, а просто чекаєш, коли тобі прийдуть і скажуть, що робити – це не те. А ось, коли у людини горять очі – це має велике значення; головне цей запал спрямувати у правильне русло. Якщо такі люди з вогником мають ідеї, я готова їм всіляко допомагати, зокрема організовувати зустрічі зі співзасновниками.

Про персональний розвиток та життєве кредо

За останній рік відбулось багато змін. Перед тим як я йшла на програму у Львівську бізнес-школу, могла себе охарактеризувати як «білка в колесі». Ситуація, коли ти постійно зайнятий, нема часу ні нащо – це про мене. Ти, як пожежник, гасиш пожежі. Після навчання я навчилась більше делегувати, почала займатись більш стратегічними речами, систематизацією процесів. У мене складається більш глобальна картинка і я мислю далекоглядніше. Програма MA in Human Resources and Organization Development дала мені можливість зрозуміти, що те, що я робила – це класно, але воно не мало великої перспективи. Бо багато працювати – ще не означає бути результативним, успішним.

Я вірю в те, що всі люди є талановитими і вони мають бути щасливими у своїй роботі. Просто цей талант в собі треба знайти. Коли мене питають, що найскладніше в тому чим ти займаєшся, я кажу: звільняти людей. Або коли працівники не виправдовують очікувань, не досягають результатів, я їм про це маю говорити. Усі люди талановиті, може, просто не всі займаються тією справою, якою варто займатися? Треба шукати себе! Якщо ти будеш добре розуміти себе і правильно озвучувати власні наміри, то і світ буде давати тобі можливості це реалізувати! Таке моє життєве кредо. І ще одне: все відбувається вчасно.

Учасниці першого набору MA HR and OD

До навчання у LvBS я була як «білка в колесі»: постійно зайнята, нема часу ні нащо. Після навчання я навчилась більше делегувати, почала займатись стратегічними речами, систематизацією процесів. У мене складається більш глобальна картинка і я мислю далекоглядніше.

Про майбутній дипломний проект у LvBS та розвиток кар’єри

Скажу чесно, про проект, який писатиму у бізнес-школі, я ще не думала. На разі працюю і розвиваюсь у компанії, де постійно з’являються нові ідеї, проекти. У нас дуже молодий колектив і мені хочеться створити навчальні програми, де б кожен працівник бачив можливість для розвитку, програми, які будуть виховувати hard та soft skills. Я хочу знати, що коли відкриваються перспективи, то на кожну позицію в мене є потенційні працівники. Нещодавно ми переїхали в новий офіс і хочемо створити там великий тренінговий центр. Можливо, в рамках цього і буде мій проект.  

Львівська бізнес-школа УКУ – це…

LvBS – це цікаві люди, які можуть відкрити світ. А тут світ відкритий для тебе у всіх розуміннях цього слова. Тут ти розумієш до чого можна прагнути. Надзвичайно пощастило людям, які тут навчаються, бо у школі все продумано до найменших деталей.

Розмовляла Роксолана Кравчук