Сінгапурське диво. «Бізнес Сходу» #3

3 Вер 2015

Представляємо вам  3-й номер видання «Бізнес Сходу», який цього разу ми присвятили темі Сінгапурського дива.  «Бізнес Сходу» – це перший бізнес-вісник Азійсько-Тихоокеанського регіону, який Українська асоціація Шанхаю видає спільно з Азійським центром Львівської бізнес-школи УКУ (LvBS).

Завантажити «Бізнес Сходу» #3

Читайте у номері:

Спадок Лі Кван Ю та міф про компроміси  
Кельвін Чен
23 березня з життя пішов один із кращих реформаторів минулого століття, творець «сінгапурського дива» Лі Кван Ю. У західній пресі з’явилося чимало дописів про те, що економічного успіху досягнуто ціною втрати частини громадянських прав сінгапурців. Що ж таке свобода по-сінгапурськи? На критику західних медій відповідає Кельвін Чен, колишній парламентар Республіки Сінгапур.

 

Вплив літаків «Антонов» на сучасне китайське літакобудування
Сергій Кірзик

Китайська авіапромисловість впевнено розвивається. Декілька років тому перший китайський регіональний реактивний літак власної розробки ARJ21 здійснив перший політ. Яку роль у цьому відіграла всесвітньовідома українська авіакострукторська компанія «Антонов»? Як зараз виглядає співпраця між китайськими й українськими авіаконструктурами? Про вплив літаків «Антонов» на китайське авіабудування читайте у статті Сергія Кірзика.

 

Розмова

Яке місце зараз займає Китай на ринку напівпровідників? Чому західні країни залишаються інноваторами? Що потрібно зробити, щоб Україна стала потужним R&D центром? Відповідь на ці та інші запитання читайте в інтерв’ю з Ігорем Лусецьким, спеціалістом та розробником напівпровідників у Китаї та Сінгапурі.

 

Місце та роль конфуціанства в державних проектах сучасної Азії
Олександр Никитюк

Чи існує певна «азійська модель розвитку», яка втілюється через м’які авторитарні режими, побудовані на принципах конфуціанського суспільства? Як невеликий острів між Індонезією та Малайзією без будь-яких природних ресурсів став сучасним Сінгапуром та яку роль у цьому процесі відіграло конфуціанство?Про це та інше у статті розмірковує Олександр Ни- китюк, партнер компанії «Hongkong Eastern Partnership Co., Ltd».

 

 

«Гуансі», «Мянзи» та «Лаовай». Основні поняття китайського бізнесу
 В’ячеслав Лисенко

Китай – велика країна з багатою історією. Тисячолітня філософія цієї країни розповсюдилася на всі сфери життя: від щоденного спілкування до традиції ведення бізнесу. Що таке «лаовай»? Яку роль відіграють особисті зв’язки в бізнесі з китайцями? Що означає «втратити обличчя» по-китайськи? Про основні поняття китайського бізнесу розповідає В’ячеслав Лисенко, президент компанії «Ukr-China Communication.

 

 

 

Соціально-психологічні особливості китайського світосприйняття 
Ігор Копитов

Стародавні китайці вважали свою країну центром світу. Хоча з тих пір відбулося багато змін, але не даремно китайське суспільство вважається одним із найбільш традиційних, тому таке сприйняття світу і сьогодні становить основу свідомості китайців. Про китайське сприй- няття часу, простору та себе, а також їх взаємозв’язок із бізне- сом читайте у статті Ігоря Копи- това, генерального менеджера компанії «Asia Communication Alliance, Ltd».

 


Ринок побудований на листі 
Родіон Граблін

Серед напоїв чай та чайні продукти за об’ємом споживання у світі поступаються хіба воді. Як сьогодні виглядає «чайна» карта світу? Чому китайські виробники чаю отримують тільки 6,98 % своїх прибутків від експорту? Чому Непал експортує майже виготовлений чай? Які зараз тенденції на світовому ринку чаю? На ці запитання у своїй статті відповідає Родіон Граблін, студент Jiao Tong University в Шанхаї.

 

Завантажити «Бізнес Сходу» #3

Перший бізнес-вісник Азійсько-Тихоокеанського регіону – це спільний неприбутковий проект Української асоціації Шанхаю та Азійського центру Львівської бізнес-школи УКУ.

#1 Переглянути «Бізнес Сходу»
#2 Переглянути «Бізнес Сходу»

З приводу інформаціїї, розповсюдження та публікації:

Мар’яна Сидорів  (Китай та Далекий Схід), maryanasydoriv@gmail.com, +8613817946342 www.uash.org  
Вероніка Саврук (Україна), 
media@lvbs.com.ua, +380676756608 www.lvbs.com