Від викладача до НR’a: Про професійні зміни випускниці LvBS Мар’яни Щетини

30 Чер 2017

«Навчання стало тим спусковим гачком, який повернув моє життя у зовсім новому напрямку», – випускниця першої групи єдиної в Україні магістерської програми MA in Human Resources and Organization Development Львівської бізнес-школи УКУ (LvBS) Мар’яна Щетина поділилася своєю історією професійного перетворення від викладача Центру сучасних іноземних мов до керівника проектів і програм у NBS Lviv (Nestle). Про те, яку роль зіграло у цьому навчання у Школі та яка ж вона зсередини професія НRа, читайте в інтерв’ю з Мар’яною:

MS

Розкажіть про свій шлях до професії HRа. З чого все розпочалося?
Якогось одного поворотного моменту, який би визначив початок шляху до професії HR’а, не було. Все склалося якось само собою. Ця професія мене давно цікавила, та й робота з людьми (у ролі викладача і академічного директора мовного табору передбачала залученість у багатьох HR-процесах). Багато «синців» набила на власному досвіді, але глибшого розуміння того, як варто працювати з людьми, все ж, не вистачало. Отож, коли Львівська бізнес-школа УКУ оголосила набір на першу програму з управління персоналом та організаційного розвитку, я вирішила, що точно варто спробувати. На той момент не планувала змінювати свою професійну діяльність, але однозначно потребувала теоретичних та практичних знань у сфері управління персоналом: на що звертати увагу при відборі людей у команду, що мотивує та демотивує працівників та багато іншого.

Яку роль зіграла бізнес-школа і навчання в досягненні цілі?
Ключову. Навчання стало тим спусковим гачком, який повернув моє професійне життя у зовсім новому напрямку.

Дізнатися більше: Єдина магістерська програма міжнародного рівня в Україні з управління персоналом та організаційного розвитку

Окрім навчання, важливим є дипломний проект учасника програми, адже він має бути практичним і вирішувати певні конкретні проблеми. Розкажіть про свій проект.
Моїм дипломним проектом стала розробка моделі компетенцій для моїх, ще на той час, колег – викладачів Центру сучасних іноземних мов Українського Католицького Університету.

Що входить у ваші обовязки HRа?
Не повірите, але зараз я працюю саме з компетенціями (сміється).Допомагаємо командам розробляти матриці компетенцій, вчимо їх, як правильно користуватися цим інструментом, та показуємо, чим він може бути корисним кожному працівнику в його щоденній роботі, а також у довготерміновому розвитку.

Що, на вашу думку, загалом найцікавіше в роботі HRа?
Робота з людьми завжди цікава та повна викликів, але те, як ми сприймаємо ці виклики, залежить лише від нас самих.

Які ж найбільші виклики цієї професії?
HR’у потрібно вміти балансувати між потребами людей та потребами бізнесу, а це не завжди легко вдається.

MS

Які б ви виокремили найкорисніші кейси, інструменти, які дізналися на програмі і використовуєте на практиці?

Не пригадую абсолютно нічого, що було б некорисним. Всі інструменти поступово складалися в загальну картинку – розуміння того, що таке HR. Найбільше, звичайно, запам’яталися кейси, пов’язані з навчанням та розвитком людей, адже це близька мені тема.

Як гадаєте, на сьогодні в Україні вже є певні стандарти і вимоги до професії HR’а, чи кожна компанія трансформує їх під свої потреби?
LvBS творить навколо себе чудову спільноту викладачів, учасників та випускників різних програм, які розуміють, що бізнес без цінностей не повинен існувати, які мають бачення, як розвиватися самим, одночасно розвиваючи країну.

Зараз в Україні відбувається трансформація професії HR’а. Розвиватися ще, звичайно, є куди, втім розуміння того, чим повинен займатися HR та які інструменти використовувати, уніфікується, хоч ще залишається багато компаній, в яких HR’а швидше сприймають «масовиком-затійником» чи «організатором різних командоутворюючих заходів». Вірю, що викладачі, учасники та випускники програми творитимуть нове покоління HR’ів в Україні.

Як все-таки на практиці вдається знаходити баланс між інтересами працівників та інтересами бізнесу? І що в цьому процесі найскладніше?
Перш за все, потрібно розуміти інтереси бізнесу, а не лише людей. До цього потрібно прагнути. Варто вчитися йти на компроміси та розставляти пріоритети, а ще – не боятися відкритих дискусій.

З точки зору бізнесу, яка роль HR?
HR – стратегічна роль. Для того, щоб бути ефективними, HR’и повинні розуміти бізнес та його особливості, стратегічні цілі та завдання, адже від цього будуть залежати всі процеси в компанії, починаючи з набору персоналу. Не завжди керівники різних рівнів мають розуміння того, як працювати з підлеглими, правильно їх мотивувати, залучати, оцінювати та розвивати. HR’и з цим допомагають. Такий собі буфер між бізнесом та працівниками, який допомагає всім рухатися в одному напрямку.

Як, на вашу думку, HRам варто розвивати свої компетенції і не відставати від світових практик та трендів?
На думку не спадає жодна професія, в якій не потрібно розвиватися. Світ тепер занадто динамічний, не можна залишатися на місці і вірити, що зміни тебе не стосуються. Усе в наших руках. Як на мене, можливостей для саморозвитку більш, ніж достатньо. Повноцінне навчання (як от в LvBS). Різноманітні зустрічі та клуби. Величезна кількість цікавих статей та досліджень, блогів. Спільнота випускників, звичайно ж: завжди ділимося цікавинками та новими дослідженнями між собою. Було б бажання, а час і можливості завжди знайдуться.

Що б ви порадили людям, які лише задумуються опановувати цю професію?Подумати ще раз (сміється). Жартую, звичайно. Порадила б йти на навчання з відкритим серцем та готовністю абсолютно перебудувати своє розуміння професії, а також вчитися адаптувати отриману інформацію до власних реалій. А ще, бути впевненими в тому, що час навчання стане просто безцінним, як в площині набутих знань та навичок, так і в площині знайомств з чудовими, цікавими людьми, які незабаром стануть частинкою вашого життя.
Підготувала Олена Янковська

До слова, 3 липня стартує офіційний набір на програму MA in Human Resources and Organization Development.