«До всього торкалися його руки і розум», – згадки про загиблого Олега Воробйова

7 Лип 2022

Олег Воробйов був одним із найактивніших учасників у Русі християнських сімей. «Важко  згадати сферу до якої б він не був долучений за останні десять років: курси, програми, теми, зустрічі, пісні, табори, реколекції, сайт, медіа. До всього торкалися його руки і розум. Ти завжди штовхав нас на глибину», – згадують у Русі. 

Олег Воробйов, учасник Бізнес-школи УКУ, загинув, виборюючи свободу та незалежне майбутнє кожного українця в підлій російсько-українській війні. 28 червня Новітнього Героя України Олега  Воробйова поховали на Личаківському кладовищі у Львові.

«Дякуємо тобі, Олеже, за приклад твого життя і постави, дякуємо за твої поради і напрацювання для добра наших сімей! Дякуємо тобі, за привілей читати твої думки і слова, якими ти ділився з нами в останні тижні та дні свого життя! Нам дуже шкода і сумно, що так мало часу могли бути і служити поруч з тобою тут на землі. Але ми віримо, що ти допомагатимеш нам в реалізації ідей та планів, які разом з тобою складали. Ти віддав за нас найдорожче, – своє життя. «Ніхто не має більшої любові, як хто душу свою поклав би за друзів своїх» (Ів. 15,13). Молися за нас і наші сім’ї, наш дорогий друже. До зустрічі у вічності!»,  – написав Рух Християнських Сімей на своїй сторінці у Facebook.

У Русі Християнських Сімей Олег із дружиною Ольгою займались просвітництвом – навчали інших сімей переймати глибокі сенси християнства, ділились досвідом життя у подружжі.

Про християнське життя Олега розповів друг його сім’ї Роман Прокопів, який знав Олега та його сім’ю більше десяти років. «Ми познайомились тоді, коли одна із сімей запросила Олега на зустріч Руху Християнських Сімей»,  – згадує Роман. Це була зустріч, на якій ми вивчали Святе Письмо. Я пам’ятаю, як на цій зустрічі ми вивчали Євангеліє від Івана і він запитував глибокі речі, шукав сенси у кожному слові. Олег саме тоді розповів як він став християнином – він був хрещений саме у дорослому віці. Кожні наші зустрічі були наповнені спраглістю Олега у пошуку Бога. Ми з нетерпінням чекали питань від нього, роздумів, якими Олег ділився. Саме таким я його запам’ятав від початку нашого знайомства: як християнина, який постійно поглиблював свій стосунок із Богом. Це наповнювало Олега щоденно.

Олег Воробйов був просвітником сенсів, він завжди ділився своїми знаннями про Бога.

Тоді він став дуже активним мирянином, адже окрім того, що ми мали зустрічі у Русі Християнських Сімей, Олег поділився ідеєю просвітництва на парафіях. «Він розповів ідею: аби кожен із наших сімей доносив християнські цінності та сенси до сімей на інших парафіях: як бути добрими батьками, як бути хорошим подругом для тих, хто готується до шлюбу», – розповів Роман. Розпочинали цей шлях Олег і Ольга у місцевій парафії – Церкві Успіння Пресвятої Богородиці у Львові. Потім ми розпочали їздити по парафіях не тільки Львівської єпархії, але й Івано-Франківської, Стрийської, Самбірсько-Дрогобицької, Сокальсько-Жовківської, Луцького екзархату.

Провели десятки навчальних семінарів для подружніх пар і подружжів священників. Особливо для нас пам’ятна поїздка в Затоку, з подружжям Олега та Олі у 2019 році, для проведення реколекції для священичих подружжів Донецького екзархату. За останні 10 років ми підготували понад 50 сімей, які до сьогодні їздять по Україні і теж діляться своїм здобутим досвідом.

«Разом з Олегом і нашими сім’ями, – розповідає Роман, – ми організували і провели десятки реколекцій та сімейних таборів. Олег з Олею були першою парою, яка найбільше докладалися в читанні лекцій, представленні семінарів на таборах».

З 2014 року Олег та Роман із сім’ями розпочали підготовку над посібниками для життя у подружжі, для виховання дітей і духовного життя сім’ї: кожен із посібників включав у себе більше десяти тем. Мета цієї ідеї була у тому, аби парафіяни використовували ці збірники на зустрічах для сімей. Самі ж збірники були сукупним досвідом багатьох сімей. Тож Олег із Ольгою активно допомагали в укладенні цих матеріалів, розділяючи там і свій подружній досвід. Потім це стало надбанням цілої Комісії Родини, яка ці збірники і видала.  

«Він був справжнім місіонером Бога», – згадує Роман Прокопів, друг сім’ї Олега Воробйова. За своє життя Олег був залучений у багатьох проєктах, та все рівно знаходив час на важливість свідчення та розділення досвіду пошуку Бога з іншими парафіянами. Олег також належав до католицького чоловічого руху «Лицарі Колумба» при своїй парафії,  найбільшої в світі братерської організації, яка об’єднує чоловіків-католиків.

В останні тижні свого життя Олег просив про молитву. Це було чи не єдине його прохання й у свій день народження, коли Олег був на передовій фронту – він просив молитись за нього, за його побратимів, і за ворогів. 

У Олега залишилися дружина Ольга, син Давид та донька Софія, яка є студенткою філологічної програми УКУ.

Ольга Воробойова, дружина загиблого,  поділилася також спогадами про навчання Олега і його відгуком: «Я дуже щаслива насправді, що Олег пішов вчитися в Бізнес-школу УКУ. Можна по-різному це оцінювати, що він почав і не довчився. Але це були, напевно, одні з найкращих моментів у його житті. Адже він взагалі дуже цінував освіту. Наша донька, провчившись рік в іншому університеті, також перейшла в УКУ, бо зрозуміла, що тут отримає більше. А Олег дуже цінував якісну сучасну освіту. І те, що він пішов вчитися в Бізнес-школу, більше для того, щоб застосувати знання з бізнесу в служіння. 

У нього була подвійна ціль: з одного боку – втілювати проєкт, з іншого – використати ці знання в служінні. І, власне, коли він навчався в Бізнес-школі, то це були гарні дні, кожен модуль для нього був святом. Він приходив дуже втомленим, але дуже захопленим. Він півночі міг ділитися враженнями, захоплювався всім: викладачами, як подається інформація, відношенням до студентів.

Я думаю, що там на небі Олег також зараз радіє і радіє, що є стипендія його імені, адже це можливість для дитини, яка не має коштів, отримати дуже якісну освіту. І не лише освіту, напевно змінити своє життя тут в УКУ. Адже це не лише про освіту, це про відношення до тебе, як Людини, про твою важливість і цінність. Знання ми можемо отримати в багатьох місцях, але тут – це відчуття власної цінності і сили і розуміння, що ти можеш дуже багато».

На честь Олега Воробйова за ініціативи Бізнес-школи УКУ та його родини започаткували стипендіальний фонд. Його ціль – зібрати 75 тис. дол. Станом на зараз уже зібрано 516 930 грн, 51 людина склала свою пожертву. Ми щиро вдячні всім за кожен вклад!

Зробити вашу пожертву ви можете за посиланням https://supporting.ucu.edu.ua/donate/?order=oleg_vorobyov. ​​