Успішний державний стартап у медицині – це реальність, секретами ділиться екс-голова НСЗУ Олег Петренко

16 Жов 2020

Цього тижня Львівська бізнес-школа УКУ організувала зустріч Спільноти LvBS з Олегом Петренком, засновником і колишнім головою Національної служби здоров’я України на тему: «Інституція з нуля: як створити державний стартап для реалізації медичної реформи».

У час, коли Україну лихоманить від пандемії й медична реформа потребує максимально ефективних змін, лікарям на місцях дуже важливо не лише розуміти принципи роботи оновленої системи, а й не повторювати минулих помилок.

«Зі мною дуже важко «домовитись», кажуть, що нереально. А все тому, що у мене всі рівні і немає якогось «більш унікального» пацієнта», бо насправді всі випадки унікальні», – переконаний Олег Петренко.

Під час своєї лекції він раз за разом акцентував увагу присутніх на тому, що на керівниках лежить особлива відповідальність, адже саме від лідера та його запалу часто залежить загальний результат команди:

«Не втомлюйтесь повторювати для чого і чому ви тут всі зібрались, апелюйте до цілей та мотивуйте, нагадуйте про бажаний результат».

«Цікавість – це нова валюта, те, що відрізняє нас від штучного інтелекту. Треба бути максимально проактивним, мати чіткий план дій і слідувати йому. Якщо у вас такого плану немає, будьте готові бути об’єктом для тих, у кого такий план вже є», – слушно додає Олег Петренко.

Що ж відрізняє справжнього професіонала своєї справи від просто успішної людини?

Тут Олег Петренко послуговується правилом трьох «П» від видатного українця Богдана Гаврилишина:

• Патріотизм;
• Професіоналізм;
• Порядність.

Окремої уваги лектор надав постійному навчанню, яке має бути незмінною частиною роботи медичного працівника будь-якої ланки:

«Мова тут не про курс підвищення кваліфікації, а про конкретні інформативні курси, обмін досвідом. На це справді необхідно знаходити час та можливості. І в жодному випадку не боятись пробувати щось нове. Ще немає правового поля для новаторського рішення? Чудово, створіть його».

Олег Петренко переконаний, що творення системи з врахуванням людського фактору (по-людськи) з часом дає дуже потужний результат. І коли одного разу людина відчує до себе добре ставлення, у драйві команди, вона це запам’ятає й постійно буде цього прагнути:

«Неважливо хто проти тебе, важливо хто з тобою. І коли з тобою дійсно команда, то це надає крила навіть без редбулу».

Підсумовуючи лекцію Олега Петренка, виокремлюємо чесність та довіру головними чинниками у побудові успішної медичної системи в Україні:

«Потрібна найперше чесність (називати речі своїми іменами) та довіра, бо не довіряти на сьогодні – вартує дуже дорого, особливо в медицині», – резюмує лектор.

LvBS щиро вболіває за розвиток якісної медицини в Україні й з цією метою активно розвиває напрямок медичного менеджменту. Сам захід відбувся за участі успішного лікаря-підприємця Ігоря Заставного, який є керівником напрямку з медичного менеджменту LvBS, що створений та функціонує у партнерстві із Be–It Health and Social Impact Agency.