Українська бізнес-освіта на часі. Підсумки від Бізнес-школи УКУ за 2023 рік

9 Січ 2024

Завершився один з найбільш непростих років для української держави й суспільства в цілому. Так чи інакше, ми віримо в те, що кожен з нас робив, що міг найкраще: шукав нові сенси, підвищував свою резильєнтність, прискорювався й діяв асиметрично для творення результату задля перемоги України. Ми вдячні нашим воїнам, бо без них все це було б неможливо і не мало сенсу.
Велика подяка спільноті Бізнес-школи УКУ, нашим учасникам, викладачам, випускникам, людям, які попри складний рік, були поруч, не втрачали віри і вкладалися в свої знання і розвиток освіти в України.
Ми підготували кілька коротких інсайтів від Бізнес-школи УКУ за 2023 рік, за які ми, в першу чергу, вдячні нашій Спільноті, адже це про співтворення та спільні результати. Будемо раді поділитися ними з вами.

Міжнародна підтримка та співпраця

Впродовж року, попри війну та ризики, до нас приїхало – 12 запрошених викладачів-іноземців. Серед них – представники таких потужних інституцій, як Стенфорд, Гарвард, Прінстон, Вортон та Університет Коннектикута. Частина з них побували в нас вперше, решта – наші постійні міжнародні викладачі і друзі університету.

16 наших студентів мали можливість навчатися за програмами міжнародного обміну в таких університетах як Tuck School of Business (USA), POLIMI Graduate school of Management (Italy), UCLY (Universite Catholique de Lyon, France), Ivey Business School (Canada), Utrecht University of Applied Sciences (Holland).

35 студентів навчалося на курсі стратегічного маркетингу в UFred – The University of Fredericto (Canada).

Співпраця з HBP (Harvard Business Publishing Education) дозволила десяткам студентам та викладачам Бізнес-школи УКУ мати безкоштовний доступ до якісних навчальних кейсів, читати останні академічні та прикладні дослідження та навчатися на онлайн-програмах.

6 викладачів та членів команди Бізнес-школи УКУ знайомили світову академічну спільноту з реальними кейсами українського бізнесу під час війни на міжнародній конференції соціоекономічного підходу в менеджменті SEAM Conference 2023, брали участь в інших міжнарожних конференціях, поїздках, аби голосно говорити в світі про Україну і ті виклики, які переживаємо зараз разом.

Окрім того, менеджмент Бізнес-школи УКУ представляв українську бізнес-освіту на форумах професійних освітніх асоціацій EFMD, BMDA та інших.

Запущено проєкт Business on the Frontlines спільно з Університетом Notre Dame (USA) для вирішення нагальних проблем переміщеного українського бізнесу в Польщі.

Для студентів, підприємців різних напрямків Бізнес-школа УКУ та Факультет суспільних наук разом з міжнародними експертами запустила англомовний курс «Шлях до відновлення» (Road to Recovery). Український католицький університет залучив до курсу викладачів з Гарварда, Сиракузького університету, Стенфорда, Оксфорду, Університету Нотр-Дам та Інституту Нановіка, Університету Колорадо. Результатом стали проєкти учасників, серед них і Рівненський меблевий кластер, далі більше.

Про вплив, результати та дію

66 випускників магістерських програм Бізнес-школи УКУ і відповідна кількість дипломних бізнес-проєктів, презентованих у 2023-му році, які працюватимуть задля нашої перемоги. Серед них: охорона культурної спадщини, волонтерські проєкти, проєкти розвитку громад, розвитку власного виробництва, інноваційні стартапи в сфері MiliTech, проєкти цифрової трансформації українського бізнесу.

79 нових учасників вступили цьогоріч на магістерські програми Бізнес-школи УКУ, які готові змінювати себе і бізнес-середовище на людино-центричну та суспільно-орієнтовану екосистему. 

Третина вступників отримали знижки на навчання за свою волонтерську діяльність, підтримку оборонної галузі, соціальні та освітні  ініціативи та наміри впроваджувати проєкти цифровізації та сталого розвитку для українського бізнесу. Цьогоріч студентами Бізнес-школи також стало 4-ро учасників бойових дій.

Ми оновили магістерські програми відповідно до викликів сьогодення, напрацювали нові кейсиІсторія Центру волонтерства та захисту (засновники проєкту зараз обоє навчаються на програмі Key Executive MBA), нові проєкти: Проєкт організаційного розвитку для гуманітарного Фонду, напрацьований студентами Програм з інновацій та підприємництва, Управління технологіями та Управління персоналом протягом міжнародного мультидисциплінарного курсу Road to Recovery.

Провели Хакатон інноваційних та маркетингових рішень для неприбуткових організацій за участі викладачів Школи.

Дослідження українського бізнесу в часі війни

За цей рік вийшли у світ два дослідження викладачів Бізнес-школи УКУ в сфері індивідуальної та організаційної резильєнтності бізнесу та відбулися презентації цих дослідженя як в Україні, так і за кордоном:

How business pivots during the war: Lessons from Ukrainian companies’ responses to the crisis від Роксоляни Вороновської, керівниці УКУ-онлайн, та Кшиштофа Облуя, запрошеного викладача, професора стратегічного менеджменту та міжнародного бізнесу в Університеті Козьмінського та Школі менеджменту Варшавського університету.

Business Crisis Management in the wartime: Insights from Ukraine від декан-засновниці Бізнес-школи УКУ та проректорки УКУ зі стратегіного розвитку Софії Опацької, Вінні Йохансен та Адама Гордона з Aarhus University (Данія).

Також готується до друку 3-те дослідження Organizational Resilience of Ukrainian Companies during the war від Наталії Лагоцької, академічної лідерки магістерської програм MSc in Managing Impact-Driven Organizations і MA in HROD.
Про розвиток малого та середнього бізнесу

Ми справді щиро радіємо, що українці обирають нові знання, шукають шляхи для зростання, вкладаються у власний розвиток та розвиток своїх команд. Всього за 2023 рік у стінах Бізнес-школи УКУ пройшли навчанння лише на програмах управлінського розвитку 657 учасників. Серед них були люди з різних міст та областей України, зокрема з Одеської, Чернівецької, Кіровоградської та ін.

На запит нашої спільноти ми:

  • створювали нові програми, зокрема «Інтернет-маркетинг», 
  • оновлювали та розширювали лінійку вже існуючих програм відповідно до викликів та потреб бізнесу.
  • Аби ще ширшому колу людей була доступна якісна освіта, перезапустили онлайн-курси на платформі наших партнерів УКУ онлайн.  142 учасники мали можливість  навчатись на курсі «Управління персоналом: дієві інструменти». Майже 60% вже отримали сертифікати про успішне завершення та планують своє подальше навчання. Вже у новому  2024 році ми запустимо наступні 2 курси.

Бізнес-освіта була цього року доступна не лише в аудиторному форматі, але й у смартфоні. Разом із партнерами Fondy, Промприлад.Реновація у співпраці з Програмою розвитку ООН (ПРООН) в Україні ми запустили другий сезон проєкту для підприємців «Гра в довгу». До проєкту доєдналось 8 577 учасників з усіх куточків України та навіть з-за кордону. Брали участь підприємці з більш як 11 різних сфер бізнесу, 458 учасникам вдалося набрати більш ніж 70% правильних відповідей, ми отримали 115 фіналістів. Одинадцять учасників здобули гранти і проходять навчання вже в аудиторіях на кампусі УКУ.

Бізнес, що розвиває команди

Окрім індивідуальних навчань, ми вдячні українському бізнесу, який продовжує розвивати своїх працівників. Власне, за 2023 рік 21 компанія провела корпоративне навчання для своїх команд від Бізнес-школи УКУ. Ми спланували разом 29 навчальних програм під різні потреби бізнесу. У нас вчилися компанії з різних напрямків:  рітейл, ІТ, агро, біотех, банківський та фінансовий сектор тощо. Вже традиційно з року в рік нас обирають лідери галузей, які прагнуть розвивати свої команди, а відтак втримувати найкращі позиції на ринку та створювати нові рішення. Тривалі партнерства свідчать про високий рівень довіри до нас, як до провідної освітньої інституції. І ми щиро сподіваємося, що попри всі виклики та кризи, бізнеси продовжуватимуть вкладатися в розвиток команд

Події. Благодійність

Велика подяка гостям наших подій як в онлайн, так і в офлайн форматах,  які ми провели у 2023 році, а їх було чимало. Дивіться самі: 15 офлайн подій та 20 подій онлайн, 778 гостей онлайн та 1037 офлайн, події, зокрема, з міжнародними експертами з провідних світових університетів: Ліндою Нетч, Беррі Кейтсом, Раяном Коулзом, Севом Онишкевичем, Брюсом Грехемом та Джозефом Стадхолмом

Завдяки благодійним подіям в тому числі нам вдалося зібрати 75 000 дол. для заснування Фонду пам’яті імені Олега Воробйова іли ціль у 100 000. Ми підтримали збір на підрозділ «Птахи Мадяра», в якому проходить службу наш випускник – Констянтин Крикунов, та зібрали 160350 гривень під час Alumni Leadership Day

У 2023-му ми також відзначили 15-ту річницю Бізнес-школи УКУ«Сильні разом», зустрічалися в Івано-Франківську та Рівному на двох подіях всеукраїнського Brave Summit, побували в Одесі з лекцією «Сила стратегії: військове мистецтво в бізнесі» та в Києві на кількох партнерських форумах. 

Дякуємо всім, хто доєднався до наших подій та чекаємо вас на не менш цікавих зустрічах у 2024-му!


Alumni Спільнота.  Принцип позитивної суми за Шептицьким (Win-Win)


Ми не менш вдячні нашій Спільноті Alumni за активність та співтворення. Зокрема, у жовтні розпочався проєкт Дорадчі ради від Асоціації випускників Бізнес-школи УКУ. Понад 40 експертів з різних галузей, власників та керівників бізнесів надають підтримку українському малому та середньому бізнесу через дорадництво. До нового року було проведено 4 таких консультації, плануємо поки 20 зустрічей до квітня 2024 у першій хвилі Дорадчих рад.

Alumni Company Visits. Наші випускники активно взаємодіють між собою, відвідують компанії один одного, діляться досвідом та шукають нові точки перетину.  Зокрема, за цей рік вони разом побували у Каунасі (Литва), де відвідали завод компанії Кормотех, а у Вільнюсі – відділення Нової пошти, також компанію випускників FishNet. В межах міжнародної програми, присвяченої 400-річчю від смерті Йосафата Кунцевича, зустрілись з Блаженнішим Святославом та з діаспорою країн Балтії. У Вільнюсі взяли участь у круглому столі “Війна, український бізнес, ЄС: можливості та ризики”.

Тустань. Alumni Company Visit в заповідник Тустань, село Урич, до Василя Рожка, випускника Key Executive MBA 2022, НеМо. 

В Одесі відбувся Alumni Company Visit в SandBox Kids – безпечний креативний простір для дозвілля дітей, який під час війни створила Інга Кординовська, випускниця програми MSc in Innovations and Entrepreneurship. А також зустрічі у компанії Олександра Яковенка:  Супрамарин, WEartMuseum, Amadeus Marine випускника Андрія Кириковича.

Вроцлав. Спільнота LvBS брала участь у відкритті Фундації УКУ у Вроцлаві та зустрічалась з Рафалом Дуткевичем, колишнім мером міста. А в листопаді тут відбулася зустріч українських підприємців, співорганізована Спілкою українських підприємців.  

Рівне. Alumni Company Visit в Рівному. Випускники відвідали компанію “Сімейні молочні ферми”, яку драйвить випускниця Key Executive MBA Людмила Іващук та зібралися  разом на конференції Brave Summit, де виступали і як спікери, і як гості.

Впродовж року відбулося 8 зустрічей Книжкового клубу LvBS Alumni, які також проходили у компаніях наших випускників Галереї IconArt та Shum Art Gallery, Gorgany та Turbat, паб Дублін та кафе Kredens, Miligus – тактичний одяг, Кормотех та інших.

Наші випускники також активно підтримують збори своїх колег зі Спільноти, долучаються до проєкту ДоНація від УКУ, закривають потреби, які необхідні для фронту, волонтерять та підтримують один одного, навчаються, беруть участь у дослідженнях та кейсах.

На Великій щорічній зустрічі випускників Бізнес-школи УКУ: Alumni Leadership Day та вручення Alumni Awards 2023 вони першими побачили фільм «Україна: Іспит з Лідерства» від Центру Лідерства УКУ, одним з героїв якого є випускник Бізнес-школи УКУ Костянтин («Макс») Крикунов.

«Я вдячна всім за цей рік, за партнерство, за взаємодію, за підтримку, за навчання в часі, який, здавалося б, якнайменше для цього годиться, і за результати, які створили ми разом, – підсумовує Ярина Бойчук, СEO Бізнес-школи УКУ.

Перед нами ще багато невідомого, та ми вже знаємо, що творимо майбутнє тут і зараз разом. Задля майбутнього нашого і нашої країни, кожен повинен ставати не лише кращим фахівцем, а й кращою людиною та громадянином, додавати до сили спільнот, які здатні творити неможливе. Ми переконуємося в цьому в часи найбільших випробувань – часи війни!

Тому дякую команді, викладачам,партнерам Бізнес-школи УКУ, які близько, і які закордоном, дякую випускникам та студентам за цей рік, за те, що уможливлюєте нашу спільну боротьбу, та одночасно –  наше взаємне зростання через щоденну працю та взаємодію!».

Давайте продовжувати творити зміни разом! Підписуйтесь на наші соцмережі, щоб бачити найактуальніші новини, події, можливості навчання та до зустрічі на кампусі Бізнес-школи УКУ в 2024 році!