ТОП найвизначніших подій 2020 року від LvBS

31 Гру 2020

Цей рік був не схожий на інші: Львівська бізнес-школа УКУ разом з вами «вперше» зробила багато речей, ми разом вчилися і вдосконалювались, і на кінець року спробували підсумувати найвизначніше, що нам вдалося втілити у 2020 і, що мало вагомий внесок, як для Спільноти LvBS, так і загалом бізнес-середовища країни.

ТОП 5 антикризових подій для бізнесу 2020 

1. Бізнес VS Криза. Одразу з початком карантину Львівська бізнес-школа УКУ (LvBS) провела серію безкоштовних онлайн-вебінарів, аби підтримати підприємців і надати їм підказки як стратегічно діяти в час кризи. Зокрема, більше тисячі учасників вебінарів дізналися про: Три сценарії розвитку кризи: три стратегії виживання для бізнесу. Лідерство в умовах невизначеності. Фінанси в кризу: як малому і середньому бізнесу планувати нову реальність. Роль HR в умовах нових бізнес-викликів

2. Кейс-квести: бізнес крізь кризу. На початку карантину Львівська бізнес-школа УКУ (LvBS) та Центр лідерства УКУ у співпраці з українськими підприємцями розробили 5 унікальних міні-кейсів про кризовий менеджмент та стратегії поведінки українського бізнесу в умовах пандемії та на перших етапах економічної кризи. Щоб на реальних прикладах показати, як можна переформатуватися бізнесу в нових карантинних умовах. Вони лягли в основу навчальних курсів, зокрема, на програмах Key Executive MBA та MA in Human Resources and Organization Development. Згодом для навчальних цілей також було розроблено ще три кейси – Холдингу емоцій !FEST, Starlight Media, Austrian Airlines, щодо HR-викликів, з якими зіштовхнулись компанії під час пандемії. Триває робота й над іншими кейсами.

3. LvBS разом із Центром етики та технологій реалізували двоетапне інформативне дослідження «Бізнес під час кризи». Дослідження є проєктом LvBS з ціллю отримати дані та проаналізувати досвід управління бізнесом українських підприємців та менеджерів у час економічної кризи. В дослідженні ми з’ясували, які рішення для мінімізації ризиків ухвалював бізнес у розрізі індустрій, як компанії взаємодіяли із соціумом та що, на думку власників і менеджерів, слід покращити в їхніх компаніях, щоб підготуватися до схожих ситуацій у майбутньому.

4. LvBS Consulting реалізував проєкт «Дорадчі ради в час кризи», в межах якого представники малого та середнього бізнесу отримали безкоштовно фахові консультації. Проєкт стартував з початком карантину й за шість місяців 31 експерт надав консультації 59 компаніям різного розміру та з різних сфер діяльності. Географія учасників: Київ, Львів, Івано-Франківськ, Тернопіль, Харків, Луцьк, Хмельницький, Херсон. 

5. Стали консультантами ПРООН в розробці першого в Україні онлайн-курсу, спрямованого на розвиток сталого бізнесу в Україні: «Як діяти далі: Бізнесу про сталий розвиток». Цей курс має на меті допомогти визначити пріоритетність 17 Цілей сталого розвитку, інтегрувати їх у бізнес-модель та гарантувати довгострокову сталість бізнесу. Курс розроблений для представників малого та середнього бізнесу, які прагнуть перейти від лінійної до циркулярної економіки, впроваджувати інновації для розв’язання соціальних і екологічних проблем. 

ТОП 5 інновацій у навчальних програмах LvBS

1. У партнерстві з платформою Prometheus Центр бізнес-дизайну LvBS запустив  авторський онлайн-курс Адріана Сливоцького «Давид Перемагає: сила асиметричного мислення», аби навчити підприємців діяти на випередження і бути завжди на крок попереду. У 2020 році відбулося три ітерації курсу із сумарною чисельністю більше 1000 учасників. Серед студентів також команди з Intellias International, Видавництво Старого Лева, Sigma Software, Kormotech LLC / ТОВ Кормотех, SoftServe, Leoni, «Медіа Група Україна», медичних компаній та банків. 

Також LvBS та платформа онлайн-курсів Prometheus запустити курс «Бізнес-дизайн» для власників бізнесу, керівників та стартаперів, які хочуть зрозуміти вже наявну бізнес-модель або побудувати нову. У 2020 році відбулась одна ітерація курсу із чисельністю 148 учасників. 

2. У складний час для медиків започаткували програми у сфері медичного управління. «Менеджмент медичного підприємства» та «Антикризовий курс для медичних менеджерів» – два онлайн-курси, спільно з освітньою платформою Prometeus, на які зареєструвалося більше 1500 медичних управлінців з усієї країни. А також організували 10 освітніх вебінарів, покликаних допомогти захистити від пандемії медичних працівників у межах антикризової гуманітарної програми Фонду «Відродження», які прослухало більше 500 учасників. Адже навчання медиків, як ніколи, виявилося актуальним у складних умовах пандемії.

3. Запустили першу в Україні сертифікаційну програму Technology Management – нове сертифікаційне навчання в онлайн-форматі. Програма складається з декількох обов’язкових курсів, які входять до магістерської програми, і поділені за напрямками: технології, бізнес та менеджмент, а також розвиток soft skills. Після завершення усіх п’ятьох курсів, учасники зможуть за бажанням продовжити навчання на магістерській програмі MSc in Technology Management.

4. Центр підприємництва УКУ провів пре-акселераційну програму для стартапів на ранніх стадіях для перевірки гіпотез та тестувань клієнтів.  9 команд, 2 місяці та перші інвестиції: так завершилася Pre-acceleration Vol.6. За 3 роки виросла не лише якість програми, але й стартапи. Результати програми за 3 роки:

  • 80 Alumni стартапів;
  • 10 потужних менторів та викладачів з практичним досвідом на постійній основі;
  • 2 команди отримали перші pre-seed інвестиції (по $25000).

5. У межах програми «Менеджмент та лідерство у військовому підрозділі». Центр лідерства УКУ спільно з  БФ «Повернись живим» провели онлайн-навчання для військовослужбовців про ефективні інструменти в управлінні безпосередньо підпорядкованим контингентом. Загалом чотири навчальні вебінари відвідало більше 90 000 фахівців.

ТОП 7 проєктів 2020 «Погляд у майбутнє»

1. Львівська бізнес-школа УКУ та випускники програми Key Executive MBA 2020 провели конкурс на дві стипендії по 25 тис. грн на навчання на програмі MA in Human Resources and Organization Development, аби підтримати HR’ів, які працюють у сферах охорони здоров’я, освіти, армії,  державного сектору, залучені до впровадження реформ, чи з громадського сектору тощо. 

2. LvBS та Промприлад продовжують реалізацію стратегічної співпраці. Декан-засновниця LvBS Софія Опацька увійшла до наглядової ради Промриладу, а LvBS Consulting розробив фінансову модель проєкту. Замість того, щоб конкурувати на рівні міста чи країни, ми об’єднуємося з  нашими стратегічними партнерами, аби конкурувати на глобальному ринку й досягати великих цілей. 

3. Відбулась Велика щорічна зустріч випускників LvBS: Leadership Day та вручення Alumni Awards 2020. Кожен член Спільноти Школи мав змогу поговорити про лідерство в час викликів з Блаженнішим Святославом (Шевчуком), Главою Української греко-католицької церкви. А також попрацювати над кейсом від Центру Лідерства УКУ та LvBS, героєм якого є головний редактор «Forbes Україна» Володимир Федорін, та особисто поспілкуватись з ним. Також вручено нагороди LvBS Alumni Awards.

  • У номінації The Business Breakthrough 2020 переміг Олег Баран, випускник програми Key Executive MBA.
  • Нагороду The Inspirator 2020 здобули дві випускниці програми MSc in Innovations and Entrepreneurship різних років Соломія Бойкович та Христина Шабат.
  • У номінації The Supporter 2020 переміг Назар Тимошик, випускник програми MSc in Technology Management.
  • Нагороду The Ultimate Survivor 2020 здобув Ростислав Кулик, випускник програми  Key Executive MBA.

4. Вийшов четвертий номер бізнес-видання «Insight Inside» від LvBS, присвячений моделі асиметричної конкуренції. Журнал вмістив експертні статті від наших дослідницьких центрів про: «Лідерство на полі бою: дослідження військового лідерства в Україні»,  «Цифрова зброя «Давида», або Як технології змінюють бізнес», про стан сімейного бізнесу – в статті «Сімейний. Сталий. Сильний!»,  про розвиток стартап-екосистеми України читайте «Fail fast, fail cheap, move on». Завдяки онлайн формату видання змогло переглянути більше 2000 читачів.

5.LvBS долучились до масштабного проєкту УКУ «Бієнале Шептицький/Sheptytsky Biennale» за підтримки Українського культурного фонду. «Бієнале Шептицький» – це:

  • 11 публічних лекцій про Шептицького;
  • VLOG публіциста, віце-ректора УКУ Мирослава Мариновича про митрополита;
  • Open Call для молодих художників, онлайн виставка фіналістів на сайті sheptytsky.ucu.edu.ua;
  • Онлайн-семінар «Шептицький для освітян»;
  • Документальний фільм «Історичної правди» про Андрея Шептицького;
  • Навчальний бізнес-кейс від Lviv Business School з відомими підприємцями та інтелектуалами

6. LvBS стала амбасадором світової спільноти Medici Group в Україні: випускники Бізнес-школи беруть участь у міжнародному консультативному проєкті MEDICI CAUSE & EFFECT, який покликаний допомогти некомерційним організаціям та компаніям перейти на якісно новий рівень інновацій та наростити соціальний вплив у всьому світі.

7. У лютому у стінах LvBS ми прийняли делегацію з Японії на чолі з одним із провідних банкірів світу Масаакі Ширакавою, який поділився досвідом про «японське диво», та зробили ексклюзивне інтерв’ю  з радником міністра фінансів України Масару Танакою. А восени 2020-го провідний економіст України, фінансист зі світовим ім’ям Роман Шеремета прочитав для спільноти LvBS офлайн-лекцію на тему змін, які чекають на світ та економіку після пандемії.

ТОП 3 міжнародних проєкта LvBS

1. Центр Підприємництва УКУ вперше запустив унікальний Think Big Boot Camp: новий формат в часи онлайну, програму провели спільно з USMAC – інноваційним центром в Сан Франциско. Центр забезпечує міжнародні технологічні компанії швидким та успішним доступом до американського та світового ринків через Кремнієву долину. Менторами проєкту стали Alfredo Coppola, Co-CEO, USMAC & Founding Member of Marin Seed Ventures (3 startups, 1 exit, Certified Facilitator, Kauffman Fast Trac та Bill Reichert, Partner at Pegasus Tech, ventures entrepreneur, venture capitalist, mentor.

2. У 2020 LvBS завершила два проєкти у співпраці зі студентами Michigan University та MADE, результатом яких є інструменти для оцінки маркетингового середовища організації. Над розробкою Marketing Tool працювала команда студентів Michigan University та комнада LvBS Consulting. Завдяки такій колаборації ми отримали детальний опитник, який дозволяє оцінити стратегію компанії, виявити її сильні та слабкі сторони, проаналізувати конкурентне середовище тощо.   Завдяки співпраці з наступною командою MADE, базуючись на відгуках студентів магістратури з напрямку Маркетингу, нам вдалося адаптувати інструмент до викликів 2020 і мігрувати його у діджитал-версію. Тепер ми маємо онлайн-версію, яка дозволяє проводити оцінку віддалено, а також генерує аналіз сильних та слабких сторін за підходом SWOT.

3. У поточному році тривала плідна співпраця Центру лідерства УКУ з Ivey Business School, яка вилилась у поширення збірки «Книга Реформ» у різних регіонах України, до якої увійшло дванадцять навчальних кейсів, кожен із яких цілісно описує конкретний випадок процесу перетворень, що відбувались в Україні після Революції Гідності. Два з дванадцяти кейсів, що ввійшли до зібрки – Transparency International Ukraine та Міністерство оборони України: роль особистості у процесі реформ – це спільне напрацювання LvBS з Інститутом Лідерства ім. Ігоря О. Ігнатовича (Ian O. Ihnatowycz Institute for Leadership, Richard Ivey Business School, University of Western Ontario). Напрацювання стали частиною магістерських програм LvBS.